Skocz do zawartości

Falujace obroty bmw e90 325i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem posiadaczem bmw 325i e90 z 2006r i mam problem z falujacymi obrotami.obroty skacza tak z 600 do 500.czesciej dzieje sie to gdy silnik jest cieply,na zimnym jest ok. W momecie kiedy obroty faluja slysze bardzo delikatne pukanie z pod maski.ale gdy wcisne sprzeglo nic nie puka mimo ze obroty spadaja do 500.a jak puszczam sprzeglo to jest takie wrazenie ze ma za niskie obroty i lekko cos puka. Co to moze byc?pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Mam wrazenie ze pukanie z pod maski moze byc spowodowane falowaniem obrotow gdyz 500 to troche za malo ale czemu po wcisnieciu sprzegla jeat wszystko ok i nic nie slychac mimo skaczacych obrotow...hmmm. :?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Może dwumasa stuka jak spadają obroty (jakbyś gasił) a falowanie może być spowodowane np. nieszczelnością dolotu, problemem z paliwem, zajrzyj pod maskę, jak nic nie widać to trzeba zacząć od komputera.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor

Jak gasze silnik bez wcisnietego sprzegla to robi takie tyr tyr.a jak gasze z wcisnietym sprzeglem to ladnie cichutko.

Jakies 2 miesiace temu bylem wgrac nowego softa bo tak mi doradzili w salonie bmw i bylo lepiej ale tylko przez miesiac.

Opublikowano
  • Autor
Wydaje mi sie ze dwumasa odpada bo powinno stukac jak wciskam sprzeglo a nie stuka. Mam wrazenie ze stuka z powodu za niskich obrotow bo jak chodzi klima i obroty sa wyzsze to jest wszystko ok. Tylko czemy te obroty spadaja o te 100. Do 500. :roll:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ale co było lepiej przez 2 miesiące? Nie było falowania? Pewnie przez skasowane adaptacje, to tylko tuszuje problem, po jakimś czasie znowu rozjeżdżają się i jest to samo, trzeba znaleźć przyczynę. Komputer z programem do bmw i analiza parametrów. Stuki są od dwumasy, dlatego lepiej dla niej gasić z wciśniętym sprzęgłem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor

No bylo lepiej przez jakis czas.falowanie zaniklo .ale znow wrucilo...a te stuki sa narazie bardzo delikatne,trzeba sie wsluchac zeby je uslyszec.wsluchujac sie pod maska z kad jest to pukanie to mam wrazenie ze gdzies na wysokosci 4,5 cylindra.podlanczajac auto pod komputer pokaze mi cze to dwumas?

A czy nic sie nie stanie tak jezdzac?bo potrzebuje zrobic jakies 2tys km zanim wezme sie za to.

Naprawde jest to narazie bardzo delikatne pukanie ze prawie nie slychac.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie sprawdzisz dwumasy przez komputer, można za to próbować ustalić przyczynę falowania. Nikt przez forum nie oceni czy auto rozkraczy za 2000 km czy nie, nawet widząc auto a co dopiero po tak szczątkowych informacjach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 1 rok później...
Opublikowano
Mam to samo z obrotami. Wymienilem dwumase bo byla juz na wykonczeniu ale obroty i taki dziwny dzwiek dalej jest. Wiadomo juz moze co bylo przyczyna?