Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podpowoecie coś.

Mam problem z n47

Rano, przy pierwszej jezdzie auto kompletnie nie ma mocy. Nie pompuje turbo.

Albo to albo leci na lekko wciśniętym gazie aż przy 2000obr złapie zadyszkę, przymuli go, musze docisnąć gaz żeby dalej przyspieszał. W lato usłyszałem przez okno że w momencie tej zadyszki bulgocze turbo, tak jakby go przeładowywało!

Minute jazdy i wszystko jest ok.

Brak błędów, jedynie dziwne odczyty z dpf, ale podobno to błąd inpy w n47.

Miałem na półce nowe więc założyłem nowy przepływomierz, czujnik doładowania i przetwornik ciśnienia do egr. Nic nie dało.

Auto z odpiętym przepływomierzem w trybie awaryjnym lata aż miło

Egr odkręcany pierwszy raz i był czyściutki, jak nowy. Czy to jakiś trop? Ale podobno te n47 już tak nie walą sadzą jak poprzednie.

Egr? Sterownik turbo? Co myślicie. Gdzie jezdze zajrzeć?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdy masz te objawy nagraj podczas przyspieszania odczyt ciśnienia doładowania, cr i masy powietrza. Wrzuć do tematu, wtedy będzie można typować.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyszedłem dziś chory zobaczyć i nie było zamułki, a codziennie była... Od samego początku wartości były ok... Mam sprawną pompke dodatkowego ogrzewania w 3 min miałem już max temp.

Ale coś mi się. Wydaje że jak coś z tych rzeczy jest walnięte to non stop byłby jakiś problem. Dodam że przepływka nowa,

Chyba wymienię jeszcze elektrozaworek od turbo. Nie wiem po co jest jak turbo sterowane elektronicznie...

Silnik pracuje dość ciężko jakby coś z dolotem. Potrafi zakopcic ale tylko z wolnych obrotów. Trochę dziwne że dpf i kopci (?)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Elektrozaworek jest od egr i to może być przyczyną zamulania, może zacinać się lub jest źle sterowany, do sprawdzenia też podciśnienie.

Widok na w/w parametry może potwierdzić.

Edytowane przez maniek21112

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dwa są. Jeden koło drugiego. Od egr dałem nowy
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i co. Nadal brak mocy przy pierwszym rozruchu.

Nowy czujnik doładowania w kolektorze.

Nowe elektrozaworki

Nowy przepływomierz

Nowy egr

Na ciepłym idealne korekcje, idealna live data

Okropny smród z rury

Pierwsze odpalenie z niebieskim dymem tak jak od świecy. Jest błąd świecy, dałem nową ale tamta była ok... No chyba że świeca nr 1 w n47 jest od tyłu?

Przy pełnym ogniu dym z rury ciemno szary - co dziwne bo jest dpf....... No i tylko przez pierwsze 5min jazdy. Potem lekki dymek tylko z najniższych obrotów. Turbo suche, luz na osce górą dół minimalny, ale luz jest do przodu do tyłu z 3mm. Tak ma być? Mam jakieś 2 turbiny, muszę je wymacac jutro

Jeszcze raz.

Pierwsza jazda brak turbo. Puszczę gaz, wcisne i jest ok. Potem ładnie leci do 2000obr, turbo zrobi fiuuu i brak mocy, muszę albo puścić gaz albo mocniej depnac. No i jak się zagrzeje to ładnie lata. Wyciągnę wtyczkę z przeplywki auto nie ma zadyszki.

Auto po kupnie miało zatkana odme. To jest n47, odma to zwykły przewód

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wzdłużny luz na turbinie 3mm to dramat, nie powinno być go wcale, poprzeczny lekki może być, taki żeby nie ocierał o korpus oczywiście. Cylindry liczysz od strony rozrządu, więc jak pokazało błąd na 1 to w n47 jest to pierwszy od strony grodzi. Pamiętaj, że jest jeszcze sterownik i to on może być przyczyną błędu, nawet na jednym cylindrze. Zrób to live data ma zimnym jak nie jedzie i wrzuć link do filmu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam czy problem już rozwiązany? Mam podobne objawy
Opublikowano
Witam czy problem już rozwiązany? Mam podobne objawy