Skocz do zawartości

Przegub wału przy moście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dzisiaj dowiedziałem się, że mam walnięty przegub wału przy moście, niestety oryginalna część kosztuje około 900zł w związku z tym mam prośbę czy mógłby ktoś podać dobry zamiennik? na allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/nowy-przegub-wal-walu-bmw-5-e39-bmw-7-e38-30z-94mm-i6957572605.html czy takie coś się nada ? Jeżeli naruszyłem regulamin tego fora to z góry przepraszam, temat raczej niepowielony, szukałem ale różnie to bywa.

Edytowane przez kisiel03

Opublikowano
Jesteś pewny że to on jest uszkodzony? Bo to rzadko kiedy pada.. Co się z autem dzieje?
Opublikowano
  • Autor
w poniedziałek odebrałem auto po regeneracji konwertera, gdy wracałem 30km do domu okazało się, że auto całe drży, na dziurach i przy szybszej jeździe nasilał się ten objaw, byłem dzisiaj w tym samym warsztacie i okazało się, że cały przegub wybił smarem, . Mechanik podał mi numer części 26117501639
Opublikowano

Zanim zaczniesz kupować cały ten łącznik (też w sumie chyba jeszcze nigdy nie słyszałem aby komuś to padło), sprawdź czy nie masz wywalonej podpory wału bo to ona bardzo często powoduje wibracje podczas jazdy.

s-l225.jpg

Odpowiada za przytrzymywanie wału w osi ale nie całkiem na sztywno tylko lekko elastycznie. Jak zerwie się tam tuleja metalowo gumowa z łożyskiem to wał zaczyna mieć drgania osiowe, które przenoszą się nie karoserię...

Pzdr.

Opublikowano
też będę sprawdzał podporę, bo też mam drgania na karoserii
Opublikowano
  • Autor
No właśnie podpora wału to było pierwsze co mi przyszło na myśl lecz jak podjechałem do warsztatu gdzie robili mi cały zabieg z konwerterem solidnie to sprawdziliśmy, okazało się, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, lecz wokół przegubu było wszystko od smaru, jest to chyba jedyna widoczna rzecz która może powodować te drgania a nawet jeżeli objawy nie idą od tego to i tak uważam, że trzeba to wymienić zresztą zgadzało by się to z tym przy jakich okolicznościach auto wibruje czyli przy prędkości do około 80km/h są to małe wibracje lecz przy najechaniu na dziurę nasila się to a powyżej tej prędkości do około 140km/h drgania nasilają się. Dodam jeszcze tylko, że warsztat wygląda na solidny i sprawiają wrażenie uczciwych.