Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , po dłuższym czasie i ja wrzucę swoją kozę :mrgreen: Służy mi już długi czas , trochę zawiodła mnie jej niezawodność , trochę problemów mi przysporzyła oczywiście pieniężnych ale i dała trochę radości głównie na początku po zmianie samochodu z Mazdy 323F 1.8 Autko kupiłem u niemca jakoś we wrześniu 2014r. z przebiegiem 149tys. Dopiero po jakims czasie domysliłem sie dlaczego sprzedał samochod :) po wymianie oleju zaczał ubywac mi olej w silniku. Znaczy dopiero wtedy zauwazylem ze jest cos nie tak . Dobra nie bede sie za bardzo rozpisywał z wszystkim , jakby ktos chcial zebym cos rozwinal to smiało pisac :P

Wszystkich napraw i wymian raczej nie pamietam ale postarams sie pozniej uzupełnic jak cos mi sie przypomni . Postaram sie jechac chronologicznie :)

Na poczatku wymieniłem olej na Motul 5W30 i do tej pory taki uzywam

- filtr oleju

- filtr kabinowy

- olej hamulcowy

- filtr powietrza

- świece ngk

-i oczywiscie obsługa klimatyzacji

Po jakims czasie jak zaczal brac mi olej wymieniłem uszczelniacze na zaworach bez sciagania głowicy bo fachowiec powiedział ze silnik jest w bardzo dobrym stanie tzn nie bylo luzow na zaworach itp.

Usługa z oringami wyniosła mnie 1tys zł

Oczywiscie nowe opony zimowe(1,5tyś zł) + letnie(1,5tyś) , a do letnich felgi 17

Naprawa alternatora - 400zł

W miedzyczasie rozszczeliniła mi sie pompa wspomagania wiec wymienilem ja i wymienilem przy okazji płyn od wspomagania +płyn do chłodnicy - pompa 800zł

Wymiana środkowego tłumnika ( latał środek i troche pierdziało ) na bosal 400zł

- wymiana pompy podćiśnieniowej tzw wacum 600zł

- wymiana paska wielorowkowego

- wymiana napinacza paska 160zł

- zestaw odpowietrzenia przestrzeni korbowej separator oleju 300zł

- uszczelka miski olejowej 50zł

- wymiana oleju w skrzyni biegów (ori bmw )200zł

- diagnostyka silnika plus czyszczenie przepustnicy 250

- wgranie sterowników do silnika + aktualizacje u naszego forumowego kolegi Dziquska

- wymiana przepływomierza na ori bosh 550zł ( niepotrzebnie kupiłem bo okazało sie ze moj był sprawny)

- wymiana amortyzatorów , spręzyn i odbojnic przód i tył (amory monroa) oraz tarcze i klocki przod i tył + czujniki zuzycia (textar) wymiana przy przebiegu 185251km (ceny juz nie pamietam ale z robocizna chyba bylo 3tyś + klima filtr kabinowy i uszczelnienie odmy bo podciekała)

- wymiana kompletnego rozrządu + olej filtr i uszczelnienie skrzyni biegów na wale 1300zł przy przebiegu 192tyś

- z drobiazgów to zrobienie zimnych lutów w nawigacji , podklejenie maty wygłuszającej w drzwiach bo delikatnie woda zaczeła podciekac od str kierowcy , przesmarowanie oringa przy kolumnie kierowniczej bo piszczała hm i chyba tyle jak narazie :P :duh:

Moze o czyms zapomniałem ale jakis pierdów juz nie bede wypisywał :mrgreen:

Jakoś dwa lata temu miałem niestety małą stłuczkę parkingową oczywiście nie z mojej winy , musiałem pare dupereli zrobić wrzuce fote jak to wyglądało :)

A najbardziej teraz wkurwiają obtarcia ryski itp na parkingach , juz rece opadają :(

Mam nadzieje ze juz nic mnie nie czeka do wymiany i pojezdze z rok moze dwa w spokoju :D

853e9bf9b87f0159.jpg

0b4dcb43d0978125.jpg

81f251b1b50cbd4b.jpg

50553ac4abff5fba.jpg

872863dc870a2534.jpg

Edytowane przez kawal
Opublikowano

Witam :norty: Niedużo wyszła Cię wymiana kompletnego rozrządu, była ona czysto profilaktyczna, czy były jakieś niepokojące dźwięki?

Popraw link do fotek.

Będę śledzić i pozdrawiam. :cool2:

Opublikowano

czesci bodajze z 400zł kompletny rozrzad mialem na mysli łancuch , napinacz hydrauliczny i ślizgi , uszczelki pod klawiatura nie wymieniałem bo była jeszcze w dobrym stanie i szkoda znowu kase wydawac na nia :) a wymieniłem bo duzo naczytałem sie na forum ze tak rozwalają sie te łancuchy no i ze felerny jest napinacz hydrauliczny .a odgłosy to mogły mi sie tylko wydawac . Mechanik mowił ze nic nie słyszy ,a jak wymienił to nie był w złym stanie ten rozrzad , były jedynie małe wrzery od łancucha na prowadnicach.

Linki poprawie moze jutro , badz w tygoniu niestety mam aktualnie mało czasu , pozdro :)