Skocz do zawartości

"Huczenie" w BMW E46 CI Coupe 2.0 150KM 2000r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zakupiłem niedawno BMW E46 CI Coupe 2.0 150KM Coupe 2000r. Trochę zaryzykowałem bo kupiłem swoje pierwsze BMW z małym mankamentem. :oops:

Kiedy jadę i puszczam na chwilę gaz, wciskam sprzęgło, zmieniam biegi (w skrócie silnik nie przekazuje momentu na koła) z tyłu auta wydobywa się "huczenie",

którego głośność zmienia się wraz z prędkością albo jak skręcam. :( Prawie tego nie słychać, ale przy ściszonym radiu naprawdę potrafi zdenerwować :evil:

Gdyby hałas z tyłu auta wydobywał się cały czas postawiłbym na łożyska/piasty a tu jak dodam gazu to huczenie ustaje.

Ktoś ma pomysł co to może być?

Z góry dziękuje!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dyferencjał, nie poci się? Sprawdź stan oleju.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dodam że delikatnie coś stuka (im mniejszy bieg tym pukniecie jest głośniejsze) przy zmianie biegów i jak puszczam gaz. Dziś sprawdzę poziom oleju w skrzyni i dyferencjale.
Opublikowano

Kolego, ten problem który opisałeś z pukaniem, i że im mniejszy bieg tym mocniejsze puknięcie - oznacza drogę przez mękę zanim dojdziesz do tego co to jest

Do sprawdzenia masz (lecąc od tyłu auta):

1) Dyfer

2) Półosie

3) Tuleje wózka, zwłaszcza nr 9 i 7 i mocujące

4) Krzyżaki na wale, wał, oraz łącznik elastyczny wału

5) Podpora wału

6) Poduszki skrzyni

7) Skrzynia

8) Sprzeglo i wysprzeglik

9) Dwumasa

10) Poduchy silnika (jeśli dodatkowo przy huknięciu przy zmianie biegu ci szarpie)

11) Wyrwane mocowanie wózka

Jest mnóstwo tematów na forach odnośnie tych stuków w e46 i niestety nie pociesze cie - ilość osób którym udało się z tym uporać można chyba policzyć dosłownie na palcach jednej reki ... A jeżeli znajdziesz mechanika który jest w stanie zdiagnozować co powoduje huknięcie (bo ma np wszystkie sprawne części zamienne i podmienia w celu znalezienia tej wadliwej), to pojade chociażby na drugi koniec polski bo sam mam z tym problem i od pół roku szukam w internecie przyczyny ... Wymiana wszystkich tulei w aucie niestety nie pomogła.

Opublikowano (edytowane)
Dyfer i olej wymieniony ale chyba jest jeszcze gorzej ;p podpora sprawdzona, teraz glosniej chuczy na "luzie" i wcisnietym sprzegle. hałas jest tylko jak jade. na postoju totalna cisza ^^ Edytowane przez mateio9
Opublikowano

Jutro biore auto na kanał, na dwa lewarki i bede słuchać z której strony dobiega to huczenie i stukanie

Co do stukania obstawiam luz na dyfrze (widocznie walniety byl i ten wymieniony), albo krzyzak bo stamtad sie ten dźwięk wydobywa

Na huczenie nie mam poki co propozycji ;p

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Temat zakonczony. Winnym za huczenie okazal sie dyferencjal. Pukanie przy niskiej predkosci i przy zmianie biegow to podpora wału. :D :D :D