Skocz do zawartości

[318i] Brzęczenie z układu wydechowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Jestem nowym użytkownikiem forum, starałem się uważnie przeczytać regulamin itd, ale jeśli coś przeoczyłem to proszę o wyrozumiałość.

Szukałem problemu w innych tematach, ale nie do końca znalazłem odpowiedź.

Od roku jestem szczęśliwym posiadaczem mojej pierwszej bmki.

Dzisiaj chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu z układem wydechowym. Konkretnie chodzi mi o PEWNE zidentyfikowanie części, a później opcją wyboru rozwiązania usterki.

Od pewnego czasu, przy obrotach 3 - 4 tys (poniżej, ani powyżej nie) słychać coś w stylu brzęczenia poluzowanej metalowej blachy - mam nadzieję, że dość jasno to opisałem. Przy takiej pierwszej osobistej "diagnozie" doszedłem do tego że na 99% wydobywa się to z części nr 3 na załączonym przeze mnie obrazku.

I tu nasuwa się moje pytanie, czy to jest drugi tłumik, czy katalizator? Szukając w internecie napotkałem się na różne informacje i sam do końca nie jestem pewny co i jak.

Niestety niedawno zmieniłem miejsce zamieszkania i na tę chwile nie mam żadnego sprawdzonego i zaufanego mechanika. Oczywiście komuś będę musiał to zlecić tak czy siak, ale przed tym chciałbym nabyć trochę informacji. Czy ktoś z was miał taki problem i jak go rozwiązywaliście?

http://www9.zippyshare.com/v/7qEAKXlx/file.html

Opublikowano
Kolego to z nr 3 to katalizator a za nim tłumik środkowy. Ale jak na moje to tobie się przepalił tłumik środkowy i on brzęczy. Na zdjęciu mogłeś wziąć katalizator za środkowy a środkowy za końcowy. No chyba, że jednak się nie pomyliłeś. Tak czy siak któryś element musisz wyciąć i wstawić jakąś puchę. Co zamiast katalizatora to nie wiem ale zamiast tłumika środkowego tłumik środkowy. Używany oryginał lub jakiś zamiennik dedykowany lub inny który będzie pasował. Ja kupiłem w zeszłym roku środkowy dedykowany Polmostrów, ma inny kształt niż oryginał ale takie ułożenie rur, że pasuje. Płaciłem 160zł na alledrogo +30 montaż, bo oczywiście też mi brzęczało na niższych obrotach.
Opublikowano

Czyli dobrze rozumiem? nr 3 to katalizator a nr 4 to tłumik za nim? (numerki na załączonym obrazku poniżej) Myślałem że to jedna cała część, być może dlatego nie mogłem znaleźć nigdzie konkretnej informacji. :P Jeżeli tak sprawa wygląda, to wszystko rozumiem.

W takim razie pozostaje zdiagnozować, czy to faktycznie ten tłumik czy co gorsze kat...

http://www77.zippyshare.com/v/A8UJsTj8/file.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, 3 to katalizator a na końcu jest tłumik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
W oryginale to występuje jako jedna część więc ma jeden nr katalogowy. Ale puszka na końcu twojego obrazka to tłumik środkowy i to on najprawdopodobniej jest przepalony/przerdzewiały w środku. Więc jak coś to musisz sobie dokupić jakiś, obciąć stary i wspawać.