Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem wczoraj BMW E81 z 2008 roku 116

Niby w zderzaku ma zamontowane czujniki parkowania ale na desce nie ma przycisku od PDC i jak daję wsteczny to nic się nie dzieje jakieś pomysły ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak. Do wstecznych nie ma przycisku. Zobac czy nie masz wody pod tylną kanapą, czy nie jest mokra. Jeżeli tak to masz zalany sterownik PDC, który znajduje sie po stronie pasażera w bagażniku za boczną tapicerką.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo padł któryś czujnik i znowu komputer się kłania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Maniek czy jak czujnik padnie to czasem nie masz ciągłego sygnału przez chwilę i potem już cisza?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, ale jeżeli padnie i ktoś odłączy gong to będzie cisza (dość częsta praktyka), jak w e87 często zalewa moduły to jak najbardziej warto tam zajrzeć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rzeczywiście o odłączeniu nie pomyślałem:) u mnie jak tylko raz nie zadziałały czujniki od razu kanapa tylna do góry poszła. Mokra była. Następnie korki od spodu do wyjęcia żeby wypuścić wodę z profili. Kolejny etap rozebranie boczków i uszczelnienie lamp i otworów wentylacyjnych oraz ratowanie modułu, który dopiero zaczynał gnić na szczęście. Teraz mam podrobione małe dziurki w korkach żeby woda przeleciała jakby co i moduł zamknięty w szczelnym worku:) wszystko działa.
Opublikowano

a więc wywaliłem kanapę i tam jest sucho :)

Przyłożyłem ucho do każdego z czujnika jak wrzuciłem bieg wsteczny i każdy z nich wydaje cichutkie dźwięki "tyrkania" jeden mniej drugi mocniej ale każdy wydaje taki dźwięk więc czujniki raczej sprawne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to ciekawe co teraz:) Podłącz pod kompa może coś pokaże.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, sprawdź błędy, miałem przypadek, że po poprawieniu wtyczki dalej pdc nie działało, skasowanie błędów rozwiązało problem. U Ciebie może też być tak, że ktoś wymienił jeden lub kilka czujników na zamienniki i też to nie zadziała mimo, że słychać "tykanie", wtedy błędy i sprawdzenie jak pracują w inpa lub ista, jak dalej nie będzie wniosków to trzeba zajrzeć co to za czujniki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL