Skocz do zawartości

pomiar momentu obrotowego po tuningu - BMW Carly

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanko do znawców tematu

E70 3.0D LCI 245KM, przebieg 115tys - udokumentowany w ASO

Dziś zrobiłem tuna w Koszalinie w Auto Expert. To chyba warsztat o największej renomie w Koszalinie i w okolicach.

Warsztat wysyła gdzieś program do obróbki a oni tylko wgrywają i testują. Koszt 1tys

Efekt - (Jedna tylko Jazda z Koszalina do Kołobrzegu jak na razie) - auto lepiej się zbiera w obrotach ok 1300-2200

Tak jakby mniej pali bo jechałem dość ostro, ale czasami wlokłem się 80 km/h za jakimś "clio" Zawsze spalanie było ok. 9,5 a teraz wyszło (po uprzednim skasowaniu oczywiście) 8,5. Jest tylko jeden szkopuł. Na BMW Carly przy monitorowaniu "Current engine torgue" przy paru kickdownach na trasie pokazywało max. 545 Nm. A więc tyle co normalny max parametr oryginalny tego modelu tzn. bez tuningowania. Przyznam się że przed chipowaniem nie sprawdzałem ile silnik dawał max. Czy może ktoś poradzić czy to reklamować? W moim poprzednim 330xd BMW Carly po chipe pokazywał max. 599 Nm. przy kickdownie. Tak jak miało byc po tuningu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Bylem na hamowni!!! Max momentu 620Nm. Ponad 600 Nm od 1800 do 2600. Moc max 297 KM przy ok 4000. Tak wiec zwracam honor tunerowi. Tunning byl bez hamowni ale zeby wiedziec ile podnioslo hamownia jest niezbedna. Autko troche mnie pali. Ok 0.5 litra. Ogolnie 1200 km zrobione na trasie i mega zadowolenie. Jeden szkopol to taki ze ciagle wchodzi blad ze cos tam za wysokie torque momentem do kompa. Tak jakby tuner nie podwyzszyl limitu w programie i dla programu torque moment przekracza limit oryginalnego maxa.