Skocz do zawartości

BMW E38 Uszkodzona pamięć EPROM w jednym sterowniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.W jednym ze sterowników silnika pamięć EPROM uległa uszkodzeniu :( Moje pytanie jest nastepujące,czy do wrzucenia sterownika z innego samochodu potrzebny jest duży wkład finansowy aby go zaprogramować pod moje IMMO? Są również dostępne całe zestawy po 800zł ( 2 sterowniki + EWS + klucz ) ale czy to na pewno zadziała ? Wiadomo że w samochodzie jest jeszcze komp pokładowy,sterownik skrzyni i inne...Mam na myśli konflikt choćby vinu . Z góry dzięki,mam nadzieję że ktoś pomoże bo jestem w kropce. :cry:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
drugi sterownik trzeba synchronizować z EWS, zestaw z Allegro zadziała po wymianie, skrzynia nie pyta o VIN będzie chodzić, VIN jest jeszcze w LCM-ie i w zegarach, ale będą chodzić, po zalogowaniu będzie jedynie widać że jest inny
Opublikowano
A wiesz może jakim programem można to zrobić? czy trzeba wylutowywać pamięci do programatora czy po prostu normalnie przez linię K ? Posiadam interfejs z programem Delphi w którym jest opcja synchronizowania EWS ale pisze że jest taka możliwość tylko przy programowaniu fabrycznie nowego sterownika z czystą pamięcią...czy to może być blef ? Wielkie dzięki! :wink: Chociaż w pół mam problem z głowy :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

program który sobie dobrze z tym radzi to DIS, zależy jaki masz sterownik, po którymś tam roku,

numer ISN przy synchronizacji zapisywał się na stałe w sterowniku i to może nie być blef

w każdym razie nie dotykaj tego sterownika Delphayem, tylko dedykowane oprogramowanie BMW

znajomy próbował coś poprzestawiać nim w panelu klimy i uszkodził go