Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie są osiągi tej jednostki?? na autocentrum pokazuję 2 rodzaje w/w silnika, przed liftowy i poliftowy. Pierwszy ma 9,1 s, drugi 8,2 s. Czy w ogóle był tam lift silnika?

znalazłem tutaj na forum wpis od Dzidek25, że cytuję:

"N43 był w 2 wariantach - 163km i 170km - i to jest ten sam silnik.

Jedyna różnica jest w ECU, ten pierwszy ma opcję doposażenia S843A - czyli ograniczenie mocy.

Więc bez różnicy co kupisz, bo to Twoje ECU zdeterminuje z jaką mocą będzie pracował silnik."

Zacząłem zastanawiać się nad zakupem pomiędzy w/w lub 320D z N47. Jak jest w ogóle z awaryjnością?? :roll:

Opublikowano

W tamtym wątku dalej było sprostowanie.

Jeśli chodzi o silnik N43B20 to w E92 masz takie opcje:

- w 320i - 170KM (lub czasem 163KM np jeśli auto jest z Belgii tak jak moje)

- w 318i - 143KM

Ten silnik nie był liftowany.

Jeśli chodzi o osiągi - moim zdaniem brakuje i mocy i momentu, zwłaszcza na niskich obrotach.

Szybko nie jeżdżę, ale nogę mam dość ciężką, do 120km/h jest spoko, potem brakuje.

Awaryjność:

- typowy problem to wtryskiwacze (zwłaszcza pierwsze roczniki) - 4x900zł

- sonda NOX - 1500zł

- rozrząd - 1000zł

Wszystko pożyje tak ~150-200kkm.

Opublikowano
Czyli silnik jest jeden tak? I nie ma czegoś takiego jak przedliftem i po lifcie przy 170 wersji? Tylko tam jest napisane, ze pierwszy ma bodajże 200nm przy 6300 obrotów, a drugi 210nm przy 6300. Rozumiem, ze maja błąd na stronie i ten cały "przedliftoey" to jest ta wersja 143 konna???
Opublikowano
Proponuje kupić coś z przedziału 325 w górę, żeby później nie żałować.

tego też się obawiam przy dwulitrowej benzynie...dlatego chyba wrócę do szukania 2 litrowego diesla

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej przejedź się autem z tym silnikiem (np. w jakimś komisie) i zobaczysz czy będzie dla Ciebie wystarczający, ale po przesiadce z diesla faktycznie momentu może brakować, z drugiej strony możesz pokręcić wyżej i też będzie jechać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.