Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, znalazłem filmk w internecie na samym dole bedzie link.

Pytanie jak mozna podłączyc otwarcie drzwi (impuls od silniczka) do swiateł długich.

To znaczy gdy otworzą sie drzwi snilniczek dostaje impuls by otworzyc drzwi chcialbym ten ippuls doprowadzić do swiateł dlugich. Jak to podłączyć?

https://www.youtube.com/watch?v=SnS1Hf7MLmE

EDIt jak to polaczyc by przy nacisnieciu dlugich nie otwieral/zamykal sie samochod

Opublikowano

po co ci sygnał z zamka :D weź sobie podepnij się pod lampkę oswietlenia wnętrza, tak samo zapala się gdy otworzysz auto.

Robisz to za pomocą diody prostowniczej (jakieś 2 zł w sklepie elektronicznym), dioda ta puszcza prąd w jedną stronę czyli biorąc sygnał z lampki dajesz diodę tak aby prąd leciał do świateł długich, ale jak zapalisz dlugie żeby ci się lampka nie zapalała. Znajdziesz oznaczenie na necie w która strone taka dioda przepuszcza prąd. Dobrze jest to zrobić na przekaźniku bo prad i kable z lampki są odrobine za małe do zasilania świateł długich.

Czyli układ powinien wygladać tak że sygnał bierzesz z lampki oświetlenia, i tym sygnałem jest sterowany przekaźnik który ci załącza światła długie.

sam myslę o tym ale zrobie to raczej na halogenach z przodu i światłach pozycyjnych z tyłu :)

jest też poradnik na naszym forum w dziale zrób to sam jak to zrobić na otwieranie i zamykanie beż użycia diód i innych układów, trzeba po prostu polutować ze sobą kilka rzeczy i pociągnąć jeden kabel. Niestety u mnie inaczej wygląda moduł komfortu i nie wiem co z czym polutować niż to co tam jest ukazane na zdjęciach.

Zaleta taka że programując moduł świateł możesz wybrać jakie światła mają się zapalać podczas otwierania i zamykania auta. Poszukaj w dziale zrób to sam.

szukam
Opublikowano

@up

ale ten pomysł co Ty zaproponowałeś do oswietlenia wnetrza ma jeden problem bede mial właczony zaplon bede czegos szukal w samochodzie wlacze oswietlenie wnetrza i wlacza sie dlugie.

A ten drugi to maszz moze linka?

Opublikowano

W sumie racja ale wtedy potrzebujesz układ który ci podtrzyma prąd po podaniu sygnału np. 30 sekund.

Nie wiem czy zamki nie są sterowane masa czasem. Ale to można zrobić ale potrzebujesz coś co będzie trzymać prąd na przekaźnik a nie tylko mignie jak centralny

szukam