Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś z użytkowników ma jakieś doświadczenie z czujnikami tej firmy? Jakie opinie? Czy warto? Czy wskazane przez producenta miejsca montażu czujników w zderzaku e90 spełniają warunek "Czujniki nie mogą być montowane bezpośrednio przed metalową belką, będącą wzmocnieniem zderzaka tylnego jak i przedniego. Montaż bez zachowania tej zasady powoduje, że czujniki mogą pracować nieprawidłowo." Czy w bagażniku znajduje się przewód na którym pojawia się zasilanie po włączeniu stacyjki?

http://www.valeoservice.com/data/master/webfile/19765469045E3F50A57E4B.pdf?rnd=810

Opublikowano

Od środka masz już poznaczone miejsca montażu czujników.

Co do zasilania to sprawdź "gniazdko zapalniczki" w bagażniku - nie powinno być zasilania po wyłączeniu zapłonu.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
Pomyśl którędy będziesz ciągnął kable z tyłu do centralki - możesz też pociągnąć zasilanie z przedniej zapalniczki do tyły za jednym zamachem, może masz zmieniarkę, bluetooth'a?

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano

Wg instrukcji potrzebne są 3 podłączenia:

- kolor czarny - masa urządzenia

- kolor czerwony – zasilanie z lampy cofania (biegun dodatni)

- kolor różowy – zasilanie pojawiające się po załączeniu stacyjki pojazdu.(ACC +)

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam,

Jestem już po etapie szukania podobnych tematów ale wiedza moja jest nadal niedostateczna stąd pytanie...

Mam zamontowane zakupione czujniki cofania (przednie również) i generalnie wszystko działa sprawdzając "na krótko" bezpośrednio pobierając prąd z akumulatora. Problem pojawia się gdy chcę podłączyć "plus" do zasilania światła cofania w kostce przy lampie tylnej. Czujniki zaczynają się zachowywać dziwnie - to znaczy jest ciągłe niezbyt czyste "buczenie" w głośniczku. Nie wiem od czego to zależy. Kiedyś już dokładałem sobie w innych autach czujniki i nie było tego problemu. Pytanie - skąd wziąć zasilanie czujek tylnych? Z bezpiecznika? Którego? A może z innego miejsca przez Was już sprawdzonego i pewnego? Autko ma automatyczną skrzynię biegów (nie wiem czy to ma znaczenie)... Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Borsuk

E70

E83

E92 najnowsze "dziecko" :)

Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko nieopłacalne ;)
Opublikowano
Hej. Ja jestem po montażu czujników takich najtańszych (chyba 5 dych kosztowały na aledrogo a montaż był w lutym tego roku) i powiem Ci, że sam zamontowałem czujniki ale podłączenie zostawiłem elektrykowi. 10 minut i po robocie. Ja mam kombi i światła cofania mam w klapie i tu dopatrywałem się problemu. Kolega ściągnął boczek nad aku i pogrzebał w kablach, polutował i gitara. Same czujniki pomalowałem pod kolor auta i działają. Co prawda niekiedy świrują (niepotrzebnie zapiszczą) ale da się z tym żyć a skrzynie też mam automat ale to akurat nie ma znaczenia.
Opublikowano

@vvooxx

Żarówka zamyka obwód i nie masz "czystego" plusa. Ten sam problem występuje z kamerkami cofania(nie każdymi), przy próbie podłączenia do świateł wstecznego. Ja stosuję przekazniki czteropinowe i śmiga.

Opublikowano
A masz może jakiś schemacik jak je podłączyć? Nie znam się na tym ale może wykonałbym to sam... dzisiaj mam możliwość kupienia takich części więc... Jak poinstruujesz to podłączę... :)
Opublikowano
Chyba już wiem... Pobawię się. Przekaźnik w takim razie mogę podłączyć p9d żarówkę w lampie... :)
Opublikowano
Przekaznik pod światła wstecznego, w chwili podania napięcia na żarówkę przekaznik się załączy i poda czyste napięcie z akumulatora i wszystko zadziała.