Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mechanik stwierdził, że mam popękany kolektor wydechowy, mówi że już był spawany dużo razy i trzeba robić spore kombinacje żeby go w ogóle zdjąć tzn. odkręcać skrzynie żeby podnieść silnik i w ogóle cuda na kiju. Z tego co się orientowałem (youtube :D) to wystarczy odkręcić poduche i lekko unieść silnik i da się odkręcić kolektor, ale nie wiem jak to jest w praktyce. Jak ktoś już to robił to powiedzcie czy rzeczywiście jest z tym tyle roboty czy chce on mnie tylko naciągnąć na koszta bądź się nie zna majster.

Wracając do tematu przy okazji tej usterki zastanawiam się nad wymianą kolektora na inny. Znalazłem taki bez katów za 400 zł:

https://www.olx.pl/oferta/kolektory-wydechowe-m52tub28-m52tub25-m52b28-e46-328i-323i-e39-10km-CID5-IDfUaTD.html#e71120832c

Gość mówi, że razem z przerobieniem kompa do pracy bez katów- wyłączeniem dwóch sond za katem + jakieś inne mody typu ustawienie odcinki i poprawienie reakcji na gaz wyjdzie jakieś 600-650zł. Do tego za wymianę kolektora krzyknął 200-250 zł nie wspominając o żadnym odłączaniu skrzyni biegów :cool2:

Koszta się zmniejszą o wartość katów które spróbuje po całej akcji sprzedać :norty: . Jak myślicie warto robić taką operację i czy w ogóle odczuję jakąś różnicę oprócz mniej słyszalnego podpiardywania dziurawego kolektora. Z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano
Cześć,

Jak myślicie warto robić taką operację i czy w ogóle odczuję jakąś różnicę oprócz mniej słyszalnego podpiardywania dziurawego kolektora.

.

Zależy od rozmiaru pęknięcia,może zaburzać odczyty sondy lambda,która ma wpływ na spalanie i moc silnika

Opublikowano
Zamówiłem interfejs diagnostyczny to będę sprawdzał sondy w przyszłym tygodniu. Możesz mieć rację bo spalanie w mieście mam około 14 litrów, a doł też jakby taki za słaby mi się wydaje.