Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od 2 lat jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem BMW e90 320d 163km z 2005r z automatyczną skrzynią biegów. Z autem mam problemy od poczatku. Od samego początku w aucie bywało oleju i borygo, jezdze tylko po mechanikach i place za kolejne prace które nic nie dają. Od początku wymieniłem już turbine, pompę wody, chłodnicze spalin, wywalilem dpf, zbiorniczek borygo, wszystkie filtry, uszczelkę pod klawiatura, uszczelkę od pompy vacum i 2 razy wymienilem uszczelkę pod glowica (za każdym razem problem ubytku borygo ustępował na +- 6 miesięcy) Od około miesiąca znowu pojawił się problem wycieku borygo dlatego już z bezsilności próbuje znaleźć pomoc na forum. Auto dodatkowo bierze około 3l oleju na 1000km a ponieważ jeździ tylko długie trasy (Holandia -Polska) to oleju muszę dolewać już podczas trasy. Na początku auto brało około 1l. Oleju na 1000km jednak za radą kolejnego mechanika wymieniłem olej z 5w30 na 5w40 i od tego czasu zaczął brać więcej. Już nie mam siły jechać po raz kolejny do mechanika i słuchać kolejnych historii co jest do wymiany więc może Wy spotkalisciee się z takim problemem lub znacie kogos godnego polecenia w zasięgu 100km od Zielonej Gory.

Z góry bardzo dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Co do płynu to nie wymieniłeś jeszcze rurek plastikowych króćców i uszczelek (oringów) na nich, koszt żaden a ciężko znaleźć przeciek. U mnie zdechł kruciec przy bloku silnika i rura główna pękła przy odpowietrzniku. Chłodnica na szczelność no i korek od zbiornika wyrównawczego ma zawór ciśnieniowy też dobrze było by sprawdzić ;).

Co do oleju to jak dwusów :P a na jakim jeździsz tak a propos? Nie wiem czy wiesz że wymienia się w tym silniku odmę bo właśnie dzieją się takie rzeczy koszt (polecam OEM) jakieś 250 zł. Aczkolwiek 3 L to bardzo dużo aż nie chce mi się wierzyć że nie ma niebieskiej chmury z rury :D

Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy