Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Od niedawna jestem posiadaczka Buni i moje pytanie dotyczy lusterka wstecznego.

Jest cały czas "ciemne". Owszem mam przyciemnione tylne szyby, ale logicznie gdyby to miało wpływ na działanie lusterka byłoby ono cały czas "jasne", a u mnie ciągle ciemność :(

Czy do lusterka jest jakiś bezpiecznik?

Albo co może być przyczyną ?

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam V.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ppdaj 7 ostatnich znaków VIN to się zobaczy czy masz fotochrom czy nie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest:

431 Interior Rr Vw Mirror W Aut Anti-d

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Tak, automatyczne, zamiast pokrętła pod jego spodem mam osłonkę plastikową, kopułę, po jej zdjęciu jest widoczna mini diodka. Żadne zasłanianie czujnika "nad" lusterkiem czy świecenie w ten czujnik mocnym światłem - NIC nie daje. Zresztą mam z tyłu przyciemnione szyby i chyba powinno automatycznie rozjaśniać. Jeszcze w czasie dnia jak zbliżę się do lusterka to coś widać ale jak auto stoi w garażu to w lusterku ciemność okropna.

Czyli co, wizyta u elektryka samochodowego, żeby sprawdził czy tam napięcie dochodzi? Może jakiś czujnik tam jest walnięty?

Opublikowano
Podjedz do elektryka albo sam sprawdź wtyczkę lusterka. Na 3 pinie powinno być zasilanie po zapłonie, ten pin jest od zasilania fotochromu. Jeżeli tam będzie zasilanie to na 99% masz walnięte lusterko. Ewentualnie spróbuj przeczyścić czujnik w tylnej i przedniej części lusterka. Ściągnij lampkę wewnętrzna podświetlania i już będziesz miał łatwy dostęp do kostki lusterka.
Opublikowano
Podjedz do elektryka albo sam sprawdź wtyczkę lusterka. Na 3 pinie powinno być zasilanie po zapłonie, ten pin jest od zasilania fotochromu. Jeżeli tam będzie zasilanie to na 99% masz walnięte lusterko. Ewentualnie spróbuj przeczyścić czujnik w tylnej i przedniej części lusterka. Ściągnij lampkę wewnętrzna podświetlania i już będziesz miał łatwy dostęp do kostki lusterka.

Dzięki, sama to ogarnę tylko znajdę miernik, bo zaginął :mad2: Rozumiem, że jeśli lusterko walnięte to nie można jakiegoś czujnika tylko wymienić i trzeba całe lusterko?