Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum. Drodzy klubowicze pomóżcie w moim problemie.

co może być przyczyną utraty mocy i gaśniecia silnika. Jeżeli silnik się nagrzeje, wskazówka temperatury jest na połowie skali zaczyna sie szarpanie samochodzem tak jakby się dusił, obroty spadają i po chwili gaśnie. Dopiero można go odpalić jak trochę ostygnie. a przy próbie odpalenia wskazówki obrotościomierza i przepływomierza gonią po całej swojej skali. Wielkie dzięki za jakąś pomoc!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Byłoby jeszcze dobrze, gdybyś podał więcej szczegółów dotyczących modelu i typu silnika.

320i które masz w opisie to może być E30 M20, E36 M50, E36 M52, E46 M52, E46 M54.

Jak mamy Ci odpowiedzieć skoro jak sam widzisz modeli jest wiele i typów silnika również

Opublikowano

Zacznij od wyczyszczenia masy instalacji silnikowej.

Mieści się ona pod maska z prawej strony w okolicy kielicha. Brązowe przewody w czarnej otulinie zakończone okuciem oczkowym przykręcanym nakrętką M6, czyli na klucz 10

Opublikowano
Nic to nie dało, że wyczyściłem te końcówki. A dzisiaj zauważyłem że na biegu jałowym obroty silnika zaczynają falować i potem jest ok. Proszę o kolejną podpowiedż w tej sprawie!!! :modlitwa:
Opublikowano
obrotościomierza i przepływomierza gonią po całej swojej skali.

Nie daje mi spokoju to zjawisko zaobserwowane przez Ciebie w trakcie nieudanych rozruchów i wnioskować mozna że problem leży po stronie elektrycznej.

Wiele jest powodów gasnięcia silnika i braku możliwości jego uruchomienia, ale tylko z powodu zaniku zasilania wskaźniki licznika mogą reagować w ten sposób.

Jeżeli masa instalacji nic nie dała to sprawdź jeszcze zasilanie ( Przewód przykręcany do klemy plusowej, zasilanie na przekaźnikach z boku skrzynki bezpiecznikowej a dokładnie białego przekaźnika) Wartość zasilania na tych przewodach nie może być zbytnio mniejsza od zasilania na akumulatorze w danej chwili.