Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z czujnikiem temperatury w moim E46. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że zaczął on wariować ze wskazaniami, np. na zewnątrz 25 st a wskazanie 22 st, a po chwili 14 st, później 23 itd. Zazwyczaj zaniżał. Przy prędkościach powyżej 120 km/h potrafił wskazać -40, a po chwili temperatura zaczynała wzrastać, lub +50 i po chwili spadek do np. 25 st.

Dzisiaj się chciałem za niego zabrać. "Wygrzebałem" go przez otwór wlotowy powietrza (mpakiet), odłączyłem przedmuchałem i podłączyłem z powrotem, lecz teraz pokazuje cały czas +50, niezależnie czy jest podłączony czy nie. I teraz mam dylemat, czy czujnik padł całkowicie czy może z wiązką jest coś nie tak? Jak to sprawdzić?

Opublikowano

jeśli padnie wiązka to pokazuje -40, jeśli wywali bezpiecznik to pokazuje +50.

Mi też zaczał aktualnie świrować czujnik, na dworze 32 i przez chwilę jest dobrze, jak ruszę to nagle spada do 20 mimo że czujnik poprawnie na swoim miejscu jest ;) i temperatura sobie faluje czasem wolno, a czasem gwałtownie o 10 stopni skoczy :) jutro podmienie i dam znać czy pomogło.

szukam
Opublikowano
Nic nie sprawdzaj wymieniaj czujnik.

Skąd pewność, że to właśnie czujnika nie kable?

jeśli padnie wiązka to pokazuje -40, jeśli wywali bezpiecznik to pokazuje +50.

O bezpieczniku nie pomyślałem :) Możliwe, że jak "gmyrałem" przy czujniku to zrobiłem gdzieś zwarcie - szczególnie, że na wiązce widać zaizolowane połączenia. Sprawdzę to. Zastanawiam się tylko jak to działa, przecież jeśli bezpiecznik jest wywalony to jest przerwa w obwodzie, jak wiązka jest uszkodzona to zazwyczaj polega ona na zerwaniu kabla i też jest przerwa. Skąd komp wie gdzie jest przerwa i sygnalizuje to różnymi wskazaniami? :)

Czy na czujnik jest podawane napięcie, tak żebym mógł sprawdzić czy wiązka jest ok? Mógłbym wtedy wykluczyć przynajmniej kable.

Opublikowano

Wiem że jak grzebałem przy czujniku sprzęgła i zetknąłem 2 kable to wyskoczył bezpiecznik. Tempomat się świecił cały czas, nie działała manetka BC oraz pokazywał temperature +50. Po wymianie bezpiecznika wróciło do normy stad to napisałem o bezpieczniku.

Za to jak miałem urwany czujnik to pokazywało -40

szukam