Skocz do zawartości

[E46] 320d Czujnik temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z czujnikiem temperatury w moim E46. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że zaczął on wariować ze wskazaniami, np. na zewnątrz 25 st a wskazanie 22 st, a po chwili 14 st, później 23 itd. Zazwyczaj zaniżał. Przy prędkościach powyżej 120 km/h potrafił wskazać -40, a po chwili temperatura zaczynała wzrastać, lub +50 i po chwili spadek do np. 25 st.

Dzisiaj się chciałem za niego zabrać. "Wygrzebałem" go przez otwór wlotowy powietrza (mpakiet), odłączyłem przedmuchałem i podłączyłem z powrotem, lecz teraz pokazuje cały czas +50, niezależnie czy jest podłączony czy nie. I teraz mam dylemat, czy czujnik padł całkowicie czy może z wiązką jest coś nie tak? Jak to sprawdzić?

Opublikowano
Nic nie sprawdzaj wymieniaj czujnik.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

jeśli padnie wiązka to pokazuje -40, jeśli wywali bezpiecznik to pokazuje +50.

Mi też zaczał aktualnie świrować czujnik, na dworze 32 i przez chwilę jest dobrze, jak ruszę to nagle spada do 20 mimo że czujnik poprawnie na swoim miejscu jest ;) i temperatura sobie faluje czasem wolno, a czasem gwałtownie o 10 stopni skoczy :) jutro podmienie i dam znać czy pomogło.

szukam
Opublikowano
  • Autor
Nic nie sprawdzaj wymieniaj czujnik.

Skąd pewność, że to właśnie czujnika nie kable?

jeśli padnie wiązka to pokazuje -40, jeśli wywali bezpiecznik to pokazuje +50.

O bezpieczniku nie pomyślałem :) Możliwe, że jak "gmyrałem" przy czujniku to zrobiłem gdzieś zwarcie - szczególnie, że na wiązce widać zaizolowane połączenia. Sprawdzę to. Zastanawiam się tylko jak to działa, przecież jeśli bezpiecznik jest wywalony to jest przerwa w obwodzie, jak wiązka jest uszkodzona to zazwyczaj polega ona na zerwaniu kabla i też jest przerwa. Skąd komp wie gdzie jest przerwa i sygnalizuje to różnymi wskazaniami? :)

Czy na czujnik jest podawane napięcie, tak żebym mógł sprawdzić czy wiązka jest ok? Mógłbym wtedy wykluczyć przynajmniej kable.

Opublikowano

Wiem że jak grzebałem przy czujniku sprzęgła i zetknąłem 2 kable to wyskoczył bezpiecznik. Tempomat się świecił cały czas, nie działała manetka BC oraz pokazywał temperature +50. Po wymianie bezpiecznika wróciło do normy stad to napisałem o bezpieczniku.

Za to jak miałem urwany czujnik to pokazywało -40

szukam