Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zakupiłem wlasnie e36 w coupe 2.0l z LPG.

Jeszcze przed kupnem zauważyłem ze spaliny maja niebieskie zabarwienie i charakterystyczny zapach palonego oleum. Pomimo tego dokonałem zakupu w związku z bardzo dobrym stanem blacharskim. Moje pytanie polega na tym, co moze byc przyczyna niebieskiego kopcenia? Jak wykluczyc gumki zaworowe czy pierścienie? Silnik raczej trzyma moc.

Czy przyczyną moze byc nie sprawna odma?

Opublikowano
sprawdz separator odmy pod kolektorem dolotowym. na separatorze jest taki grzybek od strony silnika na którym z kolei jest jest taka jakby kwadratowa dziurka. zatkaj ja palcem. jak silnik zacznie swirowac tzn ze masz separator do wymian. Kumplowi po zmianie odmy w 2.8 spadło spalanie oleju o ponad 2 litry. zaczął bym od tego. bo to w zasadzie najtańsza rzecz co chodzi o branie oleju. :8)
Opublikowano
Jutro sprawdzę wg. twoich instrukcji, choć wczoraj przy uruchomionym silniku wyjąłem bagnet oleju i odkręciłem korek wlewu silnik zacząć inaczej pracować.