Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam od pewnego czasu taki przypadek w kierownicy..

Czy miał juz ktos cos takiego? Bo irytuje sie tym piszczeniem najbardziej.. te pukanie mnie tak nie wkurza jak te piszczenie

Opublikowano
Takie pukanie , tylko ciche, bez zgrzytu także mam. Auto było diagnozowane w bardzo dobrym warsztacie od maglownic. Magiel wykluczono. To coś w kolumnie kierowniczej, są tam przeguby kolumny i jakieś plastiki. Przegub zakupiłem na wszelki wypadek i pewnie oddam auto na sprawdzenie.
Opublikowano
Mam ten sam problem (pukanie). Kiedyś na jakimś forum znalazłem rozwiązanie: kolumna kierownicza ma jakąś uszczelkę (z tego co pamiętam koloru zielonego) jest umieszczona od strony kabiny w ścianie grodziowej, trzeba ją nasmarować wazeliną, ponoć problem znika, ja u siebie jeszcze nie próbowałem.
Opublikowano
Mam ten sam problem (pukanie). Kiedyś na jakimś forum znalazłem rozwiązanie: kolumna kierownicza ma jakąś uszczelkę (z tego co pamiętam koloru zielonego) jest umieszczona od strony kabiny w ścianie grodziowej, trzeba ją nasmarować wazeliną, ponoć problem znika, ja u siebie jeszcze nie próbowałem.

Miałem ten sam problem - zdecydowałem się wymienić kompletny krzyżak (dolny + górny + wspomnianą zieloną tuleję grodziową) - problem pukania został wyeliminowany (podejrzewałem luzy na krzyżakach) jednak specyficzny szum podczas kręcenia kierownicą pozostał i problem wg mnie leży gdzie indziej, bliżej samej kierownicy. Już się do tego przyzwyczaiłem - czasem szumi głośniej a czasem w ogóle w zależności od temperatury- teraz lato i w ogóle nie słychać.

Co dziwniejsze po zdemontowaniu starego krzyżaka sprawdziłem na imadle i nie mogłem się doszukać luzów tak więc nie wiem dokładnie co jest źródłem pojedynczych stuków podczas skręcania..

Opublikowano
Kiedyś w audi mi szumiało i było to związane z pompą wspomagania i pienieniem się płynu przez taką śrubę przy maglu, która ma w sobie jakiś zaworek czy coś takiego