Skocz do zawartości

Geometria - Kat pochylenia sworznia zwrotnicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z geometrią w moim bmw e46 2,2 170 KM. Otóż robiłem geometrie w swoim bmw tak jak nakazano czyli obciążyłem auto i pomierzyłem przeswit jak program kazał. Rozchodzi się o przednią oś pojazdu. Urządzenie to beissbarth. Po wykonaniu pomiaru musiałem wykonać korekte kąta pochylenia koła z prawej strony gdyż była w pozytywie - musiałem wyłamac bolec i zrobić negatyw. Lewa strona natomiast miała prawidłowy kat pochylenia koła - wiec bolec został cały. Problem tyczy się jednak ostatecznego pomiaru, w którym program pokazał KAT POCHYLENIA SWORZNIA ZWROTNICY (ktory teoretycznie powiazany jest z kątem pochylenia koła ale nie jest regulowany i ma sie zawierać w przedziale 15 st 22 min +-0st 30min) a lewa strona u mnie ma 20 st 7 min i jest na czerwono natomiast prawa strona jest w normie. Czym to może być spowodowane? Zaznaczam że nie ma luzów poduszka ani sworznie wahacza. Wahacz lewy jest firmy moog prawy meyle i mam wrazenie, że wahacze różnia się 0,5 cm w długosci. Czy to może mieć wpływ na tak dużą różnice kata? Czy w ogole powinienem się tym przejmowac?

Opublikowano
Witam

Wahacz lewy jest firmy moog prawy meyle i mam wrazenie, że wahacze różnia się 0,5 cm w długosci. Czy to może mieć wpływ na tak dużą różnice kata? Czy w ogole powinienem się tym przejmowac?

0,5 cm to jest duża różnica,zazwyczaj takie różnice rzędu 5 stopni są po uderzeniach,wypadkach itd

Opublikowano
No wlasnie auto jrst cale w oryginale, wypadek odpada. Zaznaczam ze auto prowadzi sie bardzo dobrze, jedynie ten wachacz. Ale to tez jak sobie policzylem z funkcji trygonometrycznych. to wydaje mi sie ze musialoby byc 5 cm roznicy a nie raptem 0.5 zeby o taki kat bylo...