Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, planuję kupić BMW 320i. Wolałbym 328i, ale dużo naczytałem się o pompie oleju i nie chcę ryzykować. Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć, czy 184 konna dwulitrówka ma ten sam problem ze smarowaniem co mocniejsza odmiana? Ma ktoś ten model? Jak się sprawuje?
Opublikowano
Ja mam 320i Xdrive i silnik przy 115 000 ok, ale niestety xdrive czeka naprawa:-)

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Regularna wymiana oleju rozwiązuje problem. Póki co u mnie po programie(290km) przebieg 71 kk i cisza . Pod tym względem lepsze są używane samochody z USA - tam reżim wymiany oleju był połowę bardziej rygorystyczny niż niedorzeczny - europejski (30 000 km) .
Opublikowano
Myślę, że się mylisz i sam olej nie rozwiązuje sprawy. A problem dopiero może przyjść, u mnie też była cisza, a przy 81k km zrobiło się nagle nie cicho ;)

.

Opublikowano
Ja wymieniam co 13-15k, ale poprzedni właściciel zapewne z tym jak BMW rekomenduje czyli co 30k... ale akurat napisałem o tym z innego powodu. Są tutaj ludzie na forum co też doświadczyli tego problemu a wymieniali olej częściej niż zaleca producent, bo nikt kto dba o swoje auto nie będzie robił takich długich interwałów. Czasem po 50k już mieli moduł pompy do wymiany, ale najczęściej mieli jeszcze gwarancje.

.

Opublikowano
Ja wymieniam co 13-15k, ale poprzedni właściciel zapewne z tym jak BMW rekomenduje czyli co 30k... ale akurat napisałem o tym z innego powodu. Są tutaj ludzie na forum co też doświadczyli tego problemu a wymieniali olej częściej niż zaleca producent, bo nikt kto dba o swoje auto nie będzie robił takich długich interwałów. Czasem po 50k już mieli moduł pompy do wymiany, ale najczęściej mieli jeszcze gwarancje.

No widzisz , kuzyn po pierwszej wymianie w 528i czyli przy przebiegu 30 kkm już nabawił się "świstu" ja na szczęscie mam wersje USA - W stanach co 15 kkm od nowości , teraz ja po programie co 8 kkm ,odpukać - cisza . Ktoś rzeczywiście miał problem zmieniając olej częściej ? ja nie spotkałem na forum takiego przypadku.