Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Szukam pomocy na forum, bo mój sprawdzony i w sumie kompetentny mechanik rozkłada ręce. Posiadam BMW E46 323ci (Coupe) z 1999 roku. Od dłuższego czasu borykam się z ikonką Check Engine- diagnoza to wypadanie zapłonu (nie na wszystkich oczywiście). I teraz- Check wybija tylko po/w trakcie jazdy po trasie- prędkość 100km/h+. Jeżdżąc po mieście ikonka znika. Jednak czuć problem z pracą silnika- i znowu tylko gdy silnik jest zimny (czuję delikatne problemy z obrotami, czasem auto na świeżo po odpaleniu "skacze" przy przyspieszaniu). Gdy silnik dojdzie do zwykłej temperatury pracy wszystko działa jak powinno. Mechanik wymienił świece, sprawdził cewki, sondę lambda, czujnik temperatury, czujnik temperatury silnika- wszystko z typowych dla tego problemu powodów zostało sprawdzone według niego- nie ma już pomysłu. Po 2 dniach walki poddał się sugerując udanie się do kogoś ze specjalistycznym oprogramowaniem do BMW, bodajże Inpa. Wiem, że nikt nie będzie w stanie na odległość nic mi powiedzieć, ale może ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Opublikowano
Twój kompetentny mechanik nie ma komputera tylko wymienia na chybił trafił? Podjedz na kompa i sprawdz co jest grane.
Opublikowano

Mieć miał- nic mu to nie dało, sam komunikat o wypadaniu zapłonu to początek drogi.

Jednak diagnoza jest już postawiona. Znalazłem mechanika, który robi tylko i wyłącznie BMW, chyba najlepszy specjalista w okolicy. Do wymiany separator z wszystkimi "rurkami"- diagnoza po 2 minutach posłuchania silnika i zwrócenia uwagi na to co trzeba.

Dla szukających rozwiązania podobnego problemu- wypadanie zapłonu w tym silniku to najczęściej problem nieszczelności- cewki, świece itp. są pancerne i rzadko kiedy padają. Taką informację przynajmniej dostałem od kogoś kto na bmw "zjadł zęby".