Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od tygodnia czasu jestem posiadaczem BMW 116i. Zastanawia mnie czy posiadam wsteczne lusterko fotochromatyczne (zdjęcia poniżej). Lusterko nie ściemnia się po zmroku, przez co oślepiają mnie auta jadące za mną. Wcześniej miałem E46 właśnie z takim lusterkiem i tam wyraźnie działało to bez zarzutu.

https://zapodaj.net/7b55429623d76.jpg.html

https://zapodaj.net/d7e9a8ba7f315.jpg.html

Opublikowano

Sprawdź sobie po vinie czy posiadasz taka opcje :

S431 Interior rear-view mirror with auto dip

Jeśli posiadasz to wtedy jest coś nie tak, u mnie to w e87 działało bez zarzutów to samo przy f21 w której jeszcze dodatkowo są boczne fotochromy.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Rozkodowałem VIN wraz z historią auta przez raport auto DNA. Nie ma tam na wyposażeniu wpisu S431 Interior rear-view mirror with auto dip. Zastanawiające jest wg mnie, że zwykłe lusterko posiada chyba taki klip pozwalające je manualnie ściemnić. U mnie tego nie ma a sama obudowa lusterka wygląda jak lusterko fotochromatyczne (Przednie oczko skierowane na przód samochodu oraz "fotokomórka" od str. kierowcy).

Prośba do użytkowników, którzy mają zwykłe lusterko wsteczne - czy obudowa wygląda tak samo jak u mnie na zdjęciach i czy mają możliwość manualnego przestawienia lusterka w pozycję, w której lusterko jest ciemniejsze?

Opublikowano
Według zdjęć masz fotochrom. Jeżeli nie działa to musi coś nie tak być z zasilaniem albo ktoś ci wrzucił takie lusterko bez jego prawidłowego podłączenia. Bo jak wcześniej miałeś zwykle mechaniczne lusterko to po zmianie na fotochrom trzeba jeszcze na pin 3 od kostki lusterka dać zasilanie po zapłonie (najlepiej z zapalniczki) żeby to miało ręce i nogi.
Opublikowano
Samochód posiadam od okoła tygodnia czasu (odkupiony od rodziny). Nic w nim nie było zmieniane, jak i również nigdy nie był bity. Co ciekawe rozkodowany VIN nie zawiera fotochromu na wyposazeniu. Jak się zabrać do tego, aby posprawdzać dlaczego lusterko nie działa?
Opublikowano
Samochód posiadam od okoła tygodnia czasu (odkupiony od rodziny). Nic w nim nie było zmieniane, jak i również nigdy nie był bity. Co ciekawe rozkodowany VIN nie zawiera fotochromu na wyposazeniu. Jak się zabrać do tego, aby posprawdzać dlaczego lusterko nie działa?
Opublikowano
wyciągnij lampkę sufitu i tam będziesz miał już łatwy dostęp do kostki lusterka. Sprawdź czy kostka przypadkiem nie jest luźna, może nie ma dobrego styku. Zrób najlepiej zdjęcie kostki z kablami to ci powiem czy ten fotochrom jest dobrze podłączony. możesz tez lusterko na krótko podłączyć pod 12V. Pin 3 pod plus i pin 10 pod minus. Palcem zasłaniasz oczko w tylnej części lusterka i szkło po paru sekundach powinno się automatycznie przyciemnić. Jeżeli tak się nie dzieje to masz lusterko uszkodzone.