Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej potrzebuję waszej pomocy bo im więcej czytam tym mniej wiem.

Obecnie mam koła 19 ale chcę to zmienić na coś mniejszego (tak kupiłem auto).

Zastanawiam się nad 17 calowych kołach i nie wiem trzech rzeczy.

1. Jakie ET? Z tego co czytałem to najlepiej w zasięgu 20-35 ale chętnie usłyszę wasze zdanie

2. J8 czy J8,5?

3. Jakie opony?

Ten temat jest dla mnie najmniej zrozumiany. Mam napęd xdrive i na drzwiach mam podane rozmiary. Rozmiary są różne na przód i tył przynajmniej tak mi się wydaje :)

http://s2.ifotos.pl/img/qjpg_qprpnhn.jpg

http://s2.ifotos.pl/img/qjpg_qprpnhn.jpg

Przy czym nie do końca wiem jak to odszyfrować bo na innych stronach widzę jeden rozmiar co by miało sens.

Celuje w ten rozmiar 225/45 R17 i teraz pytanie czy mogę mieć 4x 225/45 czy muszę kupić 225/45 przód / 255/40 tył.

Opublikowano
Z tyłu producent zaleca szersze opony dla 18" (zgodnie z tabelą ze zdjęcia) co nie jest czymś dziwnym biorąc pod uwagę fakt że w x-drive masz elektroniczny rozkład mocy pomiędzy osią przednią i tylną przy czym większość najczęściej i tak idzie na tył. Nie musisz kupować specjalnie 255 tył. Ja z tej tabelki rozumiem że 225/45R17 jest rekomendowane na wszystkie 4 osie skoro ciśnienia są podane dla przodu i tyłu, a te 255 jest jako alternatywa. Nawet jakby było inaczej to mając 4 takie same jeżeli chodzi o ich szerokość to IMO dalej wszystko jest ok. Z tym, że przy BMW 200+ koni warto mieć z tyłu trochę szerzej :-)
DSC_3573c_mini.png
Opublikowano

dzięki

Czytałem o xdrive i o tym że dobór opon jest bardzo ważny. Wszyscy piszą żę wysokości opony mają być identyczne bo w przeciwnym razie xdrive zaczyna szaleć. Nie chcę kupować taniej opony tylko dobrać coś z sensem a zmiana szerokości nie ułatwia tego.