Skocz do zawartości

328i M52TU28 Kolektor wydechowy z e39 M54?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuje wymiane katalizatorow w swoim M52TU28 (pekly) i mam pod reka caly kolektor wydechowy z M54 525i. Probowalem znalezc cokolwiek na ten temat ale nic mi sie nie udalo, dziwne wydaje mi sie, ze ten kolektor nie wystepuje w e46 w analogicznym silniku. Czy ktos zetknal sie z zamiarem wymiany kolektora w tej konfiguracji i w jakis sposob (moze z powodu innych wymairow) takowy do e46 nie wszedl?

Z gory dzieki za jakiekolwiek spostrzezenia, numer czesci oem : 18407508807 http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=DT41-EUR-03_2000_E39_BMW_525i&diagId=11_2183#18407508807

Opublikowano

Witam,

Wyczytalem gdzies, ze najprawdopodobniej kolektor z katami nie wejdzie bo ugiecie jest zbyt szerokie do wymiarow komory e46. W poniedzialek zacznie sie operacja przeszczepu samych katow z z tego kolektora, ajk sie zajkonczy sukcesem to dam znac co i jak na przyszlosc, jak nie to juz nigdy nie dam znac bo sie pozbede tego auta :)

Opublikowano
Robiłem sporo BMW e46 i e39 i w każdym z nich w silnikach M52TU i M54 widziałem te same kolektory. Moim zdaniem one są identyczne. Nie ma co patrzeć na nr w katalogach, bo zmieniali je w zależności od roczników, norm spalin itp. Zdjęcia z realoem też nie odwzorowują tego, co jest w rzeczywistości. W sprzedaży używek są generalnie dwa rodzaje kolektorów do M52TU i M54, te tańsze, wygięte jak baran, gdzie sondy są wkręcone pod kątem bardziej od boku pochodzą z wersji RHD i średnio pasują do naszych aut, bo trzeba by sondy wymieniać na takie z dłuższym kablem. Natomiast drugi typ wygląda na bardziej symetryczny, gdzie sondy są wkręcone pionowo w otwory na wysokości drugiego i piątego cylindra i te właśnie pasują do naszych e46 i e39 (LHD).