Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, chciałbym sie dowiedzieć co się stało z moich hamulcem. Otóż nacisnąłem guzik by zwolnić ręczny i gdy już zwolnielem ręczny guzik został w srodku nie odskoczył oraz ręczny przestał działać. Ktoś mógłby mi pomóc bo nwm czy to pierdoła którą mogę zrobić sam czy muszę udać sie do mechanika? Z góry dziękuje za pomoc.
Opublikowano
Doprecyzuj, bo brak działania hamulca ręcznego i brak powrotu guzika to dwie różne rzeczy. Guzik może nie wracać, ale ręczny będzie łapał (i odwrotnie).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdejmij mieszek i zobacz co się stało.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Nie łapie w sensie - dźwignia od ręcznego nie chce po zaciągnięciu zostać w górnej pozycji i wraca do poziomego położenia czy w sensie, że hamulec nie trzyma kół?

Guzik jak się wcisnął i został to trzeba by to rozebrać - może się jakoś sklinował. To, że nie trzyma kół zablokowanych to nic nowego - ręczny w e39 jest strasznie kiepski. Można próbować podkręcić regulatory w tarczobębnach ale to wystarcza tylko na dość krótki czas. Wystarczy wykręcić jedną ze śrub w feldze i ustawić koło w odpowiednim położeniu (nie pamiętam już czy na górze, czy na dole i pojawi się tam "ząbkowana beczółka, którą trzeba długim śrubokrętem obracać rozpierając szczęki hamulca). Można też sprawdzić, czy nie ma luzu na linkach i skasować go podkręceniem śrub przy dźwigni.