Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pod panelem klimatyzacji mamy 6 przycisków, które (w zależności od wyposażenia) są wykorzystane w mniejszym lub większym stopniu.

U siebie mam start/stop oraz 2x grzanie foteli, co zostawia mi 3 puste przyciski. Chciałbym je uruchomić i wykorzystać do własnych rozwiązań (np. do pilota od bramy). Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii?

Opublikowano

Rozejrzałem się, będę dalej zgłębiał temat. To co chcę zrobić wygląda na wykonalne.

Zdjęcie zdemontowanego panelu z przyciskami:

photo_2.jpg

Elementy w przyciskach 2 i 5 to prawdopodobnie blokady, żeby nie bawić się nieaktywnym przyciskiem i dodatkowo zasłonić LED podświetlenia.

Zestaw naprawczy przycisków: https://www.ecstuning.com/b-genuine-bmw-parts/center-console-switch-kit/61319123756/

...na którym widać lepiej taśmę. Ilość żył w taśmie sugeruje, że w samym panelu z przyciskami nie ma żadnej elektroniki, a jedynie przyciski (mikrostyki), kontrolki i obwód podświetlania przycisków. Gdyby było inaczej, to pewnie były by 2 żyły zasilania i 1-2 do komunikacji. Trzeba to jednak potwierdzić.

Opublikowano

Udało mi się dzisiaj rzucić na to okiem, ale niestety nie miałem przy sobie torxów, żeby rozebrać sam panel przycisków.

Ciąg dalszy nastąpi.

IMG_4510.jpg

IMG_4512.jpg