Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek chciałabym się przedstawić.

Witam wszystkich forumowiczów i fanów BMW. Jestem razem z narzeczonym współposiadaczem Beci 320d 184ps 2011 polift Mpakiet, nakulane 184tys km. Przegląd udokumentowany, auto zakupione bezpośrednio w DE. Od jakiegoś czasu meczy nas pewien odglos dochodzący z silnika. Jest to takie jakby cykanie, świerszcz ( przeskok elektrycznej iskry) . Załączam filmik z YT. Byliśmy u jednego mechanika osłuchać i nie miał za bardzo pomysłu i tak naprawdę nie wiemy czego się chwycić. Powiedział tylko ze odgłos pochodzi jakby z listwy wtryskowej. Na zimnym Odglos jest głośniejszy, w miarę nagrzania silnika cichnie lecz nie znika i jest bardziej słyszalny przy gazowaniu. Mam pewne podejrzenia jednak nie chce teraz nic sugerować i liczę na to, że Wy nam pomożecie .

https://youtu.be/bBwPP_-8Hkg

Ps

Wiem,jestem baba i jeśli popełniłam jakaś gafę pisząc wątek to przepraszam. Wszystkie informacje, którymi się ze mną tu podzielicie przekaże narzeczonemu. Jestem tylko przekaźnikiem :)

Opublikowano

Hm mam tak samo :) takie samo cykanie :) przy 215 wymieniałem rozrzad, ale dlatego ze słychać było szuranie przy 1.8-2 tys obrotów. Wiec na 100% to nie rozrzad. Przy wymianie rozrządu pow ze wszystko jest teraz cacu a mój mechanior pow ze to odpowietrzania jakieś tam cyka i ze normalne. Przejechałem już 13 tys od zakupu i u mnie nic poważnego się nie stało. Wiec może warto lac i jeździć :).

Ps mam taka sama wersje tylko e91

Edit:

Dokładnie w tym samym miejscu słyszę to cykanie to raczej z okolic tego grzybka zardzewiałego co widać na filmie.

Opublikowano

nie jestem pewien ale wg. mnie ten odgłos wydaje "zapięcie" - metalowa spinka mocująca przewód powietrza doładowującego z przepustnicą - klapą gaszącą.

Przytrzymaj rurę doładowania - dociągnij bardziej w stronę klapy gaszącej i posłuchaj czy dźwięk ustał.

Opublikowano
a możesz pokazać na zdjęciu lub opisać gdzie dokładnie jest ten przewód ? Dźwięk dobiega z okolicy tego grzybka zardzewiałego (na filmie zardzewiały jak u mnie - trochę dziwne, że to rdzewieje?) - po stronie kierowcy.
Opublikowano

Witam, dzisiaj odkrylem (em, bo pisze nazeczony Pauliny) ze po zdjeciu oslony silnika, i odkryciu gabki wygluszajacej, bo po to ona chyba tam jest, po tym jak Hans stwierdzil i powiedzial Frycowi "[BAD] chyba cos zjebalismy bo za glosno nam cos tam cyka" po czym Fryc powiedzial do Hansa "chuj tam przykryjemy gabka nie bedzie slychac" no ale coz, jednak slychac i odglos wydobywa sie z okolic listwy wtryskowej, ale nie mam pojecia co to moze byc :( ponizej zalaczam filmik na ktorym wszystko ladnie slychac. Z gory dzieki za odpowiedz i pozdrawiam ;)

https://youtu.be/GlssiHZbDeI

Opublikowano

jeśli cykanie wydobywa się z tego miejsca to wtryskiwacz lub wtryskiwacze nic innego tam nie będzie cykać.

nie wypowiem się natomiast czy to cykanie jest w normie i czy powinno w ogóle występować.

Opublikowano
To cykanie to praca wtryskiwaczy i po to fryc dał tą gąbkę by wyciszyć ich pracę w modelu F10 Fryc i Hans dołożyli jeszcze więcej gąbek osłonek by bardziej wyciszyć pracę tego silnika, także jeżeli nic się nie dzieje to nie szukaj dziury w całym tylko tankuj i jeździj, jeszcze jedno pytanie do Ciebie czy to twój pierwszy Diesel?

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Serwis Bmw oferuje specjalny dodatek do paliwa do wtryskiwaczy piezoelektrycznych - i od tego bym zaczął + diesel premium np z Shella.

Kiedyś (zaraz po zakupie 330d) zatankowałem na stacji "Bliska" i wtryskiwacze tak mi zaczęły hałasować - jakby zawory w silniku. Zmiana stacji rozwiązała problem.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 5 lat później...
Opublikowano
Panowie mam ten sam problem ten sam motor 184km zauważyłem że jak połączę się aplikacją btool i wejdę w zakładkę korekcji wtryskiwacze to tykanie znika całkowicie a jak wyjdę z tej zakładki dźwięk pojawia się znowu .Co to może być?Dźwięk tak jak piszą poprzednicy wydobywa się z okolic pompy wysokiego ciśnienia lub listwy.