Skocz do zawartości

BMW E91 - Problem z nawigacja CCC !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kilku dni mam problem z nawigacja CCC w mojej E91. Są momenty ze działa jak należy, uruchamia się szybko itd a czasami po odpaleniu auta pojawia się logo BMW i tak swieci minutę lub dwie po czym dopiero się uruchamia s czasami potrafi jeszcze przygasnąć na czarno. Dodam ze płytę z mapami tez raz czyta odrazu a raz nie.

Wiecie co może być powodem?? Znacie kogoś z woj. Opolskiego lub Śląskiego kto potrafi to profesjonalnie naprawić za godziwe pieniądze i nie obedrze mnie ze skory ???

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Bez paniki. U mnie też były takie objawy, logo bmw na 5 sekund, potem czarny ekran, raz się załączyła i działała normalnie przez tydzień, żeby przez następne dwa tygodnie nie dawać oznak życia. Dałem do naprawy do gościa pod Poznaniem (nie pamiętam już gdzie) i wszystko działa jak należy. U mnie problemem był soft. Poprzedni właściciel dał do wgrania polskiego menu jakiemuś januszowi, wszystko niby działało, ale w końcu przestało. Potem doszło do tego, że laser od DVD przestał działać i w ogóle nie czytało płyt nawigacji.

Poszukaj ofert na allegro, olx albo najlepiej na forum, jest mnóstwo ludzi którzy robią takie naprawy.

Uważaj tylko na jedno: tacy "mechanicy" często lubią ułatwiać sobie pracę, dając ci inną, praktycznie taką samą nawigacje, a twoją zostawią i naprawią później i zrobią to samo z innym klientem, bo oni zawsze mają jakieś zaplecze. Mój znajomy dał do naprawy ori navi od e90 a dostał z powrotem od e60. Wszystko niby takie same, wszystko działa jak powinno, ale potem są problemy z kompatybilnością z FRM czy innymi modułami, nie da się ustawić np. świateł, rozkładu powietrza jak masz klime automatyczną i wiele innych rzeczy.

Opublikowano
  • Autor
No właśnie s js jestem z pod Opola wiec do poznania jechał nie będę. A wolałbym być przy takiej naprawie. A wiec co byście zrobili na moim miejscu ??
Opublikowano
  • Autor
Wolałbym być przy sprawdzeniu tej navi i ewentualnym wgraniu nowego oprogramowania niż ha gdzieś wysyłać lub zostawiać właśnie u takich pseudo mechaników. Polecicie kogoś w woj. Opolskim lub Śląskim ??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Bez paniki. U mnie też były takie objawy, logo bmw na 5 sekund, potem czarny ekran, raz się załączyła i działała normalnie przez tydzień, żeby przez następne dwa tygodnie nie dawać oznak życia. Dałem do naprawy do gościa pod Poznaniem (nie pamiętam już gdzie) i wszystko działa jak należy. U mnie problemem był soft. Poprzedni właściciel dał do wgrania polskiego menu jakiemuś januszowi, wszystko niby działało, ale w końcu przestało. Potem doszło do tego, że laser od DVD przestał działać i w ogóle nie czytało płyt nawigacji.

Poszukaj ofert na allegro, olx albo najlepiej na forum, jest mnóstwo ludzi którzy robią takie naprawy.

Uważaj tylko na jedno: tacy "mechanicy" często lubią ułatwiać sobie pracę, dając ci inną, praktycznie taką samą nawigacje, a twoją zostawią i naprawią później i zrobią to samo z innym klientem, bo oni zawsze mają jakieś zaplecze. Mój znajomy dał do naprawy ori navi od e90 a dostał z powrotem od e60. Wszystko niby takie same, wszystko działa jak powinno, ale potem są problemy z kompatybilnością z FRM czy innymi modułami, nie da się ustawić np. świateł, rozkładu powietrza jak masz klime automatyczną i wiele innych rzeczy.

Wystarczy zakodować. Jak się robi soft to pewne rzeczy ustawienia mogą się przywrócić do domyślnych.

Opublikowano

Ja też mam problem z czytaniem płyty i zauważyłem że system potrafi się sam zresetowac .

Rozmawiałem z kimś w rodzaju wspomnianego wyżej "mechanika" : przyjeżdża na miejsce ze sprawnym modułem , w 20 minut na ulicy podmienia , zabiera stary i inkasuje 200 zł .

Tylko że to ma sens praktyczny , inaczej posyłając do naprawy swój moduł musiałbym czekać z tydzień z wybebeszoną deską .

Opublikowano
  • Autor
Dziwne to troche... Wymiana pod blokiem czy tam gdzies na ulicy za 200zł... mało wiarygodnie i profesionalnie to brzmi...
Opublikowano
  • Autor
Dziwna sytuacja... wyciągnęłam płytę z czytnika i od dwóch dni jeżdżę bez płyty i nawigacja zaczęła chodzić normalnie bez problemu.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Co tu dziwnego. Pewnie laser pada. Jak nie ma navi, to nie mieli nim ciągle płytą, wieszając wszystko.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor
Puki co problem ustąpił. Zastanawia mnie tylko dlaczego niekiedy przy włożeniu kluczyka radio włącza się odrazu a niekiedy najpierw logo BMW a po 3-4 sekundach radio tzn. To menu wyboru funkcji. Czy jest to jakiś zły objaw czy jak ?? Tak jak wyżej pisałem problem wieszania i restartu ustąpił po wyjęciu płyty z czytnika i od kilku dni jeżdżę bez i wszystko śmiga jak należy. Nie ukrywam ze nawigacja i tak przyda mi się wiec będę musiał to oddać do konkretnego zdiagnozowania i naprawy tylko pytanie GDZIE ?! Może Ruda Śląska i spacjalisci od BMW ???
  • 2 lata później...
Opublikowano

Nie działa nawigacja CCC Professional .

Po prostu nie ruszyła przy kolejnym odpaleniu auta . Rano OK , po południu - nic !

Ekran czarny , nie reaguje na żadne przyciski panelu radia , kontrolera ani kierownicy , nie wysuwa płyt , nie daje się resetować .

Mam wrażenie że słyszę szum kręcenia napędów , działa podświetlenie panelu radia i to chyba nawet zostało po zamknięciu auta .

Chyba nie działa także PDC nie mówiąc już o telefonie na BT .

Tak jakby odcięto zasilanie ...

Gdzie znajduje się bezpiecznik od CCC ?

Pomóżcie proszę !

UPDATE :

Po przeszukaniu interneta , także angielskojęzycznego dowiedziałem się że problem jest znany i powszechny .

Pan z Euro Diagnostyka (poza tym że nieczynne w czasie epidemii) wiedział już po symptomach ( czarny ekran , zero działania iDrive i radia oraz głośników , non-stop działający wiatrak w panelu z dyskami oraz podświetlenie przycisków) że trzeba naprawić płytę .

WAZNE aby wyłączyć zasilanie iDrive bo wykończy alumulator . U mnie zadziałało wyjęcie bezpiecznika nr 23 i 40 (na rozpisce ikonka radia ) . Przewidywany koszt to 700 zeta

Opublikowano
Jak wymontować moduł sterujący iDrive oraz navi (nie ekran) do naprawy ???