Skocz do zawartości

E83 3.0d - pakiet startowy, po zakupie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, brat zamierza kupić X3 i chcielibyśmy się dowiedzieć co należy sprawdzić, zrobić od razu po zakupie tego modelu aby nic z typowych bolączek go nie zaskoczyło. Taka check list'a pozakupowa:

1) Olej silnik (jaki?) + filtry + odma

2) Olej automat + filtr

3) Przegląd klimy

4) Sprawdzić zębatkę nastawnika reduktora

.

.

.

Opublikowano
Oj to wydłuż taka listę i to sporo, klima to najmniejszy problem... Poczytaj forum o kolektorze dolotowym, o oleju w skrzyni czy wogóle wymieniać jeśli nikt nie wymieniał, rodzajach skrzyni silnikow, o zawieszeniu amortyzatorach i sprężynach itd. Nie jeden już tu pisał że pakiet startowy po zakupie jak mu się wydawało dobrego egzemplarz wyszedł go po miesiącu 10tys zł.
x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano

Akurat o kwestii klapek wirowych w kolektorze zapomniałem, dobra sugestia. Nie ważne ile kogoś kosztował pakiet startowy ale co należy sprawdzić, a nie zakładać, że zawieszenie, amortyzatory, skrzynia itp będą od razu do wymiany.

1) Olej silnik (jaki?) + filtry + odma

2) Olej automat + filtr, po weryfikacji czy było to wykonywane wcześniej

3) Przegląd klimy

4) Sprawdzić zębatkę nastawnika reduktora

5) Sprawdzić kolektor dolotowy

.

.

Opublikowano

termostaty,koło pasowe, przekładnia kierownicza wymiana płynu itp. Wiesz tak naprawdę do sprawdzenia jest całe auto. Od pękających tylnych sprężyn,po przez niedogrzewanie z winy termostatów. Opiłki metalu pod kołem pasowym w wyniku rozsypywania się koła. To są bolączki każdej BMW e83

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Oczywiście że zakładać, wszystko co piszemy jest do wymiany w 10-12 letniej E83. Pytanie czy ktoś to już zrobił czy będziesz musiał zrobić to ty. Taki pakiet oleje i klima to sobie można założyć w 3 letnim aucie klasy kompakt z przebiegiem 60tys że się zrobi po zakupie.
x3334a545255abac1e52.jpg