Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam bmw 325i '87, silnik m20,

w instrukcji wyczytałem, że powinno tam wchodzić 10,5l chłodziwa a ja jak wlewam to zbiorniczek wyrównawczy przelewa sie już po 5l, co wy na to?

BMW JUST FOR FUN!!!
Opublikowano

Motor M20 B25: 4.25 Liter Öl

Getriebe Getrag 260/5 (Manuell): 1.25 Liter Öl

Diff.: 1.70 Liter Öl

Bremsflüssigkeit: 1.00 Liter

Kühlwasser mit/ohne Klima: 11.00/10.50 Liter

wszystko się zgadza...wyjąłem nawet termostat, ale nadal wchodzi tylko 5l

i beema się grzeje...coś jest nie tak, dodam, że wszystkie przewody od wody są ciepłe, także obieg jest, visco działe, bo wiatraka nie da się zatrzymać ręką, nowa uszczelka pod głowicą, pompa wody też raczej sprawna.

BMW JUST FOR FUN!!!
Opublikowano

A czy miałeś układ chłodzenia całkowicie pusty, że oczekujesz że wejdzie tyle ile w katalogu?

Tak na marginesie jeśli nie możesz zatrzymać wisko to nie jest oznaka jego sprawności.

Opublikowano
robiłem remont kapitalny silnika, od pierwszego razu jak wlałem wode i silnik troche pochodził to weszło 5l, później troche ubyło - normalka to dolałem z 0,5l ale po wyłączeniu przegrzanego silnika i odkręceniu korka wrząca woda się wylała...
BMW JUST FOR FUN!!!
Opublikowano

a i wentylator załącza się odrazu, najpierw można go zatrzymnać ręką, ale jak się nagrzeje to już nie można,

pozdrawiam

BMW JUST FOR FUN!!!
Opublikowano

Sądze ze na 100% woda nie została spuszczona z bloku stąd tylko te 5 litrów - własnie tyle mniej wieciej siedzi w bloku i nagrzewnicy.

Pozdrawiam

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

niemożliwe, silnik był czysty przed włożeniem, ale zapytam się jeszcze ojca bo może jak zakładał chłodzenie do instalacji gazowej to nie spuszczeł wody z bloku tylko tym wężem co podłączał później gaz,

dziękówa,

pozdro

BMW JUST FOR FUN!!!