Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem ze swoja e60 z 2009 roku 520i.Jakiś czas temu wyzionęła ducha.Pękł blok silnika mimo oszczędnej jazdy.Byłem zmuszony wymienic.

Awaria ktora spowodowala wymiane silnika to podczas jazdy okolo 180/h nagly spadek mocy i zaczelo trzesc cala buda + wibracje na kierownicy .Komputer ograniczyl moc ja zjechalem i wezwalem lawete.

Po stwierdzeniu pęknicia bloku musiałem ja odpalić jeszcze kilka razy i za kazdym razem trzęsło cała budą.

Juz po wymianie silnika na nowy okazało sie że nadal występuje trzesienie kabiny wibracje na desce i kierownicy.Mechanicy stwierdzili że to najprawdopodobniej poduszki pod slnikiem ktore podczas poprzedniego pekniecia zalały sie olejem i i tak były juz moco zużyte.Wymieniłem więc poduszki i okazalo sie że problem dalej istnieje.

Dalej po odpaleniu czuc jakby jechało sie ciagnikiem telepie i są wibracje szczegolnie przy dodawaniu gazu i na wyzszych biegach.Znajomi mechanicy sprawdzili wszystko dokładnie miedzyinnymi czy nic nie opiera się w poblizy silnika czy może oparl sie gdzieś wydech .Silnik jest teraz troche wyżej na poduszkach.Ostatecznie mechanicy stwierdzili ze to raczej na 99 % dwumas.Moje pytanie do doświadczonych braci czy moze to byc cos innego niz dwumas i rzeczy ktore opisalem ? Nie ukrywam ze to dosyc droga impreza.dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdzałeś na komputerze czy nie jest to wypadanie zaplonu na jakimś cylindrze i dlatego trzęsie?
  • Członkowie klubu
Opublikowano

„Dwumas” to nic innego, jak bardzo rozbudowany tłumik drgań.

W mojej wcześniejszej e46 właśnie tak było tylko że diesel ma trochę większy moment i bardzo przeszkadzało w takiej sytuacji dwumas nie nadaje się do regeneracji lepiej kupić nowy chodź nie jeden fachowiec podejmie się tego tylko po co inwestować w coś kosztownego (sama operacja i rozczarować się po następnych 10k bo już zacznie go być słychać :)