Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część,

problem z wolnymi obrotami i blędem camshaft sensor inlet ciąg dalszy...

Do tej pory wymieniono:

- valvetronic (używka) z serwomotorem (nowym)

- czujnik ssący

- elektrozawory zamienione miejscami

- czujnik polożenia wału korbowego

- przepływomierz

- cewka

- sprawdzony dolot/odma

Po przestudiowaniu już praktycznie wszystkich forów: PL/UK 95% przypadków kończy się nierozwiązana i zazwyczaj temat utyka na valvetronicu, gdzie mimo wymiany na inna używana część, dalej jest szansa że ta część również ma defekt.

Na realoem są zestawy naprawcze konikokonikow nr13:

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=AY71-EUR-02-2002-E46-BMW-318i&diagId=11_3176

Mam stary zestaw z valvetronica i nie mogę się połapać o co chodzi z klasami A od 1-3 i B 3-5. Obstawiam ze jeśli BMW ma to w bazie PuMA to jakiś problem z nimi był. Może ktoś wie coś na ten temat?

Pozdrawiam

Opublikowano
Zapomniałem dodać że kompletny rozrząd i nowe vanosy aisin są włożone ;)

Pytałem o rozrząd bo sam tak miałem, pęknięte prowadnice rozrządu.

Po wymianie i ustawieniu na blokadach rozrządu problem już nie powrócił :)

Kumplowi zaś wymieniali wałek zaworów ale nie pamiętam który, na pewno miał błąd camshaft sensor...

Opublikowano
Miałem też robiona głowice + uszczelniacze zaworów. Próbowałem akcje które były robione z samochodem pozbierać do kupy i jeden wspólny mianownik to valvetronic (koniki lub elementy 7,9 które odpowiadają za regulacje wzniosu) lub sam wałek ssący. Po analizie wiem że problem zaczyna się jak samochód osiąga temperaturę 105-107 stopni. Po adaptacji i wyczyszczeniu bledow samochód odpala na zimnym cicho, po rozgrzaniu i wystygnieciu silnika odpala z charakterystycznym chrobotaniem. Jeśli po adaptacji silnik nie osiągnie wyższej temperatury to ponowne odpalenie jest ciche. Nie robilem jeszcze pomiarów otwarcia vanosow wtedy ale z tego co czy talem valvetronic dziala najbardziej aktywnie jak silnik jest nagrzany dlatego tez szukam tam przyczyny..