Skocz do zawartości

[e46 Coupe] Problem przy odpalaniu M43B19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, od jakiegoś czasu mam problemy przy odpalaniu. Kiedy uruchamiam samochód, silnik dostaje tak jakby zamuła, nie odpala na strzała na 800-1000 obrotów, tylko po woli wchodzi na te obroty tak od 300.

Myślałem że to wina akumulator tak więc wymieniłem, ale problem nie ustąpił ? Dzieje się tak niezależnie czy silnik zimny czy rozgrzany. Czy iskra przy odpalaniu może być za słaba ? A może rozrusznik już ledwo zipie ? Ktoś miał podobny problem ?

Opublikowano

kolego jeśli rozrusznik kręci wolno to wina albo jego albo akumulatora. Czy kreci tak samo jak przed problemem ? akumulator zmieniłeś niepotrzebnie ogólnie. Rozrusznik jeśłi kręci tak samo jak wcześniej to też nie jego wina. Chyba że kręci wolno i słychać jakby był aku słaby.

świece, cewki kiedy wymieniałeś ? jakieś błedy z diagnozy komputerem ?

może coś z paliwem, na rozruchu pompka podaje za mało, spróbuj pare razy włączyć zapłon i zanim przekrecisz to odczekaj chwile na zapłonie.

Dzieje sie tak od zawsze czy od tygodnia czy jak ?

szukam
Opublikowano
  • Autor

Dzieje sie tak od ok 2 miesiecy, sporadycznie. Wczesniej samochod odpalal na strzala, chcociaz zdazal sie rozladowany aku.

Swiece i cewke wymienilem w zeszlym roku na wiosne. Podczas takiego zamuła rozrusznika prawie nie slychac zrobi moze 1-2 strzały a potem wpadają te niskie obroty. Pojade podepne pod kompa, moze cos wyjdzie. Ale ogólnie to wydaje mi sie ze kiedyś lepiej odpalał, tzn szybciej i dynamiczniej. Teraz tak troszeczke sie meczy, niebwiem czy to bedzie jego wina jak aku zmienilem.

Opublikowano
Jeśli wolno obraca silnikiem to może się kończyć rozrusznik. Podjedź tam gdzie regenerują to ci od razu powiedzą
szukam
Opublikowano
  • Autor
Sprawdziłem Akumulator i alternator. Na maksymalnym obciążeniu ma 13,5V, podczas zapalania spada minimalnie o kilka setnych V. Mechanik powiedzial że książkowo i obstawia rozrusznik i wyrobione tuleje wirnika. Tak więc to do sprawdzenia