Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Czy komputery do silnika z automatem były inne czy takie same jak z manualną skrzynią biegów? Mam silnik, który oryginalnie jeździł z automatyczną skrzynią biegów i nie jestem pewnien czy mogę podpiąć komputer, który jeździł w manualu, głównie dlatego, że przepustnica w automacie ma dwie wtyczki, a w manualu jedną. Czy w wiązce są jakieś róznice i cały zestaw czyli silnik+wiązka+komputer muszą pochodzić z automata lub manuala czy nie ma to znaczenia?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Są takie same ,śmiało zakładaj.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
a to drugie wejście przy przepustnicy idzie w takim razie do skrzyni automatycznej? Bo obie wtyczki są takie same i nie widać róznicy w działaniu silnika czy sie podłączy je zamiennie czy nie. Tak ma być?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To drugie wejście z tego co pamiętam idzie do tempomatu. Nie ważne jak te wtyczki podłączysz odczyt z przepustnicy będziesz miał taki sam. Mam taką samą wiązkę na dwie wtyczki i trzeba pamiętać o jednej rzeczy jakbyś zakładał zwykłą przepustnicę z jednym wyjściem. Należy zamienić skrajne kable we wtyczce bo będzie odwrotny odczyt i wolne obroty będziesz miał 3tys.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
A to teraz wszystko jasne. Podmieniałem przepustnicę na taką z jedną wtyczką i działy się dziwne rzeczy. Na jednej wtyczce po odpaleniu obroty szły max w górę po czym spadały i silnik gasł, a na drugiej obroty jałowe były wysokie ale reakcji na gaz brak lub ledwo co. Mi spece od bmw cały czas mówili, że ta druga wtyczka jest do skrzyni automatycznej i z manuala przepustnice mają jedną. Nic dziwnego, że im nie wychodziło :) Ehh a później mechanicy się śmieją jak się im mówi, ze na forum się pytało i nie chcą słuchać. Dzięki :)