Skocz do zawartości

E46 Za małe otwory w kloszu tylnej lampy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Korzystając z okazji chciałem się przedstawić i przywitać ze wszystkimi użytkownikami.

Nazywam się Dorian i jestem dumnym posiadaczem E46 od grudnia 2016.

Moją ślicznotką przemierzam Kraków, bo tu mieszkam, więc pewnie z częścią z Was prędzej czy później poznam się osobiście.

Ale do rzeczy. Dotknęła mnie kontrolka przepalonej żarówki z tyłu, więc po sprawdzeniu całości uznałem, że wszystkie świecą, jak powinny. Mimo tego wybrałem się do sklepu i kupiłem kilogram żarówek P21W, które są opisane właściwie wszędzie, począwszy od instrukcji samochodu kończąc na samej wewnętrznej części lampy tylniej, jak widać na foto:

f672aea493ae8.png

Już przy wymianie zauważyłem, że w lampie siedzą nie P21W a R5W i pomyślałem, że w związku ze słabszą żarówką mógł wystąpić w/w błąd. Jednak po zamontowaniu P21W na swoich miejscach, przy próbie schowania "bebechów" do klosza zorientowałem się, że P21W są za duże i nie wchodzą do klosza:

db675c6c67602.png

Na chwilę obecną wsadziłem tam R10W bo świecą mocniej, niż 5W i wchodzą.

Jednak w czym leży problem? Lampa podróbka, czy żarówki nie te?

Ostatecznie dziurę mogę zawsze zrobić większą, ale chciałem zasięgnąć porady co jest nie tak.

Opublikowano
W lampie powinna być jedna 5w i jedna 21w. 5w za pozycje odpowiada. Nic nie powiększaj tylko zobacz od czego ta żarówka. Pozycja zapewne.
szukam
Opublikowano

Tak, pozycja. I są dwie. 5W świecą bardzo słabo - są ledwo widoczne, pomimo przeczyszczonych styków i wtyczki.

Napięcie na gnieździe jest OK.