Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie !

Na początku chciałbym się przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post. Niedawno zakupiłem BMW E90 330D 231KM samochód z 2006 roku po lifcie. Objaw to brak mocy. W celu sprawdzenia i porównania jeździłem inną BEMĄ z takim samym silnikiem i mocą i jest ogromna różnica w mocy obu samochodów. Auto w tej wersji nie ma DPF, nic nie kopci nie dymi, skrzynia jak i silnik również pracują prawidłowo. Co ważne zauważyłem, że przy wciskaniu pedału gazu czy to na biegu jałowym jak i podczas jazdy nie słychać za bardzo turbiny. W tym drugim aucie, które dobrze się zbierało, turbo aż "swisczało".

Zacząłem od tego,że kupiłem dodatek do czyszczenia układu paliwowego, oryginalny dodatek na shell do ON. Przejechałem ok 150 km kilka razy depnąłem ostro gaz i delikatnie pomogło, auto zbiera się o wiele lepiej jak na początku ale wraz nie jest to samo. Zakupiłem również dodatek do układu paliwowego o nazwie R3 Fuel i o dziwo to również delikatnie pomogło ale są takie momenty, że problem wraca. Czy ktos już miał taki problem albo rozwiązał. Wolę tutaj się zapytać niż od razu jeździć od warsztatu do warsztatu. Dodam też, że przełączając z trubu D na DS auto lepiej się zbiera ale tak jak mówiłem jest ogromna różnica w jeździe z innym samochodem. Mierząc przyspieszenie dużo powyżej niż fabryczne 7 sekund do setki. Kolega ma Golfa 1.8T 150 KM i bierze mnie bez problemu. Samochód nie był w żaden sposób nigdy tuningowany. Będę wdzięczny za rady i pomoc

Opublikowano

W końcu strzelili gola na 2:1. Co za szmaciarze.

Zrob raport bledow, bez tego wogole nie ma sensu jakakolwiek gadka.

I nie masz LCI tylko preLCI.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano

No jak kolega ma Golfa 1.8 T i bierze Cie bez problemu to kupiles sztrucla i nie orientujesz sie co to BMW...Nie jezdziles tym autem przed zakupem? 2006 polift? To jakiejs sklejak? Daj kody bledow a te śmieszne mieszanki sobie kolego odpusc... Jaki przbieg ma Twoje auto? I ile za zapłaciłes jesli mozna wiedziec?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

ENJOY THE RIDE
Opublikowano
Przepraszam mój błąd..auto jest z rocznika 2008 zle wpisałem... Ogólnie podczas jazdy, komputer nie pokazuje żadnych błędów...jestem umówiony na wstępną diagnostykę jak będę miał info to wam powiem co wyszło...Większosć osób mówi, że to turbo a co dokładnie to zobaczymy, oby nic poważnego
Opublikowano (edytowane)

Trzeba miec na uwadze to ze w automacie ruszanie hamulec-gaz to opoznienie ok 1 sek w stosunku do katalogu.

Generalnie samochody z manualna skrzynia maja przewage o ile sie automatem nie rusza w trybie "fast start".

Co do ew usterki to turbosprezarka jest na koncu lancuszka przyczyn. Zrob raport bledow i wrzuc tutaj. Nie wydawaj pieniedzy na jakies siuwaxy.

Edytowane przez Rejestracja
Opublikowano
No jak kolega ma Golfa 1.8 T i bierze Cie bez problemu to kupiles sztrucla i nie orientujesz sie co to BMW...Nie jezdziles tym autem przed zakupem?

No popatrz, zdaje sie ze sam silnik robiles? Nie sprawdziles go przed kupnem? ;)

Opublikowano
A może ten twój kolega ma dobrego tego golfa, coś porobił z silnikiem, szybko biegi zmienia i dlatego Cię wyprzedza. Golfy to dobre auta, taki 1.8 na turbinie wielu samochodom może utrzeć nosa.
Opublikowano

Kiedys scigalem się z seatem leonem z tym silnikiem - ja jechałem saabem 9000 podciagnietym do 270KM. Nie miałem z nim najmniejszych szans a mój miał 6.3sek do setki.

Mój 330xd ma teraz 300KM i z normalnego startu nie jestem w stanie zejść poniżej 6.5sek. a w fast start ok 5.7sek, i wg mnie tak BMW mierzy te czasy.