Skocz do zawartości

E91 2.0d 177km n47 kopcenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam E91 2.0d 177km n47

Po nocnym postoju gdy odpalam samochód to puszcza niebieski dość gęsty dym z rury i obroty mu falują przez kilka sekund. Potem mogę już odpalać cały dzień a objaw nie występuje. Ale jak samochód postoi ponad 10 godzin to problem się powtarza. Co to może być?

Pozdrawiam

Opublikowano
Jaki masz przebieg?

E87

200km

6.9 do setki

:)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
sprawdź korekcje na wtryskach na poczatek
Opublikowano

Mam identyczny problem co autor postu.

Auto odpala dobrze lecz przez pierwsze kilka sekund pracuje nierówno i kopci na biało później uspokaja się trwa to już kilka miesięcy, w zimę wymieniłem sterownik świec żarowych ale problem dalej pozostał mam program do diagnostyki ISTA+ i sprawdzałem korekty na ciepłym silniku i są w granicach -1 do 1 wczoraj sprawdziłem na zimnym przy rozruchu i były bardzo rozjechane tj.

1. 1,7

2. -3,2

3. -2,1

4. było do 5,5 na plusie i zeszło do 2

Poza tym pojawił się odgłos gdy delikatnie naciskam pedał gazu i gdy odpuszczam takie „tyrkotanie”.

Dodam, że wymieniałem rozrząd oraz cały osprzęt tj. paski, rolki, koło pasowe, pompę wody etc.

Przy wymianie rozrząd była sprawdzana dwu masa i była w bardzo dobrym stanie więc skupiam się na wtryskach bo chyba już tylko to pozostało.

Proszę was o radę co i jak sprawdzić

Opublikowano
takie korekty to wszystkie wtryski uwalone i to konkretnie...
Opublikowano

Zamieszczam screeny z korekt na rozgrzanym silniku czy mogę prosić o ich analizę.

8be8c8d091c1ef35med.png

A to przy 3500 rpm

53987d593c1b751bmed.jpg

Pozdrawiam

Dziś rano +11C auto odpaliło bardzo dobrze i brak dziwnych niepokojących odgłosów i to jest jakaś zagadka dla mnie. Może to jest związane z tym że DPF jest usunięty?

Opublikowano

gdzieś czytałem i to chyba na tym forum, że korekcje wtryskiwaczy sprawdza się na zimnym silniku. sam już nie wiem jak powinno się je poprawnie diagnozować...

Może Ktoś kto ma większą wiedzę się wypowie? :)

Edytowane przez mpier

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Korekcje sprawdza się na rozgrzanym silniku, można podejrzeć co dzieje się na zimno i pod obciążeniem, czasem wtryskiwacz zawiesza się pod obciążeniem a korekcje na rozgrzanym mogą być książkowe. +-1 to już nie rewelacyjne korekcje a na zimnym są mocno rozjechane. Próbowałeś preparatu do czyszczenia wtryskiwaczy? LM diesel spulung sprawdza się dobrze.

Wymieniłeś sterownik, bo był błąd świec na 4 cylindrach? Już nie ma błędów? To tez pytanie do autora tematu, objaw podobny do problemów ze świecami żarowymi/sterownikiem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Korekcje sprawdza się na rozgrzanym silniku, można podejrzeć co dzieje się na zimno i pod obciążeniem, czasem wtryskiwacz zawiesza się pod obciążeniem a korekcje na rozgrzanym mogą być książkowe. +-1 to już nie rewelacyjne korekcje a na zimnym są mocno rozjechane. Próbowałeś preparatu do czyszczenia wtryskiwaczy? LM diesel spulung sprawdza się dobrze.

Wymieniłeś sterownik, bo był błąd świec na 4 cylindrach? Już nie ma błędów? To tez pytanie do autora tematu, objaw podobny do problemów ze świecami żarowymi/sterownikiem.

Tak próbowałem ale zrobiłem to tak:

Zalałem go do zbiornika ale praktycznie na pusto gdy komp. pokazywał że pozostało paliwa na około 3-5km wtedy pracował na tym około 10 min później troszkę pod obciążeniem i znów na miejscu i tak przez około 30-40min gdy komp pokazywał tylko --- po tym zabiegu wymieniłem filtr i zbiornik zalany do pełna. Podczas tego zabiegu wydawało mi się że lepiej pracuje ale może być to siła sugestii teraz jest tak jak było i dalej odpala tak samo poza tym podmieniałem też aku i rejestrowałem go lecz nic to nie dało dlatego szukam co może być z uwagi na to ze już dużo wymieniłem w aucie to pozostało mi to.

Zastanawia mnie fakt wywalonego DPF i kata bo on chyba też jest pusty oczywiście programowo też jest wyłączony no i klapki też właściciel wyrzucił choć w tym silniku raczej nie ma potrzeby ich demontażu i myślałem żeby z powrotem to zamontować.

Sterownik wymieniony choć błędu nie pokazywał ale wcześniej gdy nie miałem jeszcze ISTY w lokalnym serwisie gość mi sprawdzał, że nie było w ogóle poboru mocy na starym gdy go włączał przez ISTę pokazywał mi to na moim sterowniku i na nowym ale za chiny nie wiem teraz jak to sprawdzić teraz w programie.