Skocz do zawartości

System nawigacyjny Plus (6UP) + rozszerzony Bluetooth (6NS)

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powoli konfiguruję auto, mam pewien dylemat - chodzi o opcję "Zestaw głośnomówiący Bluetooth o rozszerzonym zakresie funkcji Office" (6NS), a właściwie o jej brak.

W obu aktualnych autach mam w wyposażeniu tą opcję - ma fajne możliwości, tj. równoczesną obsługę dwóch sparowanych telefonów, podwójny mikrofon, obsługę głosową, antenę dachową wyprowadzoną pod złącze Snap-In, itp.

Ale... na co dzień w ogóle z nich nie korzystam :D Bo jeżdżę głównie sam, adaptera Snap-In nie używam (choć to bardzo wygodne rozwiązanie) z uwagi na pokrowiec na telefonie, nie korzystam także z dodatkowych opcji "Office" w menu iDrive, ani z obsługi głosowej.

Stąd zastanawiam się nad rezygnacją z tej opcji w F48.

Ale nie mam doświadczeń w korzystaniu z auta bez wyposażenia 6NS...

Możecie napisać jak sprawuje się podstawowy zestaw głośnomówiący Bluetooth (bez 6NS) w F48?

Ma wszystkie niezbędne opcje typu przenoszenie na iDrive pełnej listy kontaktów, list połączeń, etc. ?

I najważniejsza opcja dla mnie (a właściwie dla żony, bo to jej auto) :wink: czy złącze USB w podłokietniku bezproblemowo obsługuje BMW Apps?

A konkretnie czy bez 6NS umożliwia integrację Spotify (na telefonie) z systemem iDrive (zakładam że powinno, bo opcja 6NS dotyczy głównie rozszerzonej obsługi Bluetooth).

Wiem, że F48 nie jeździ jeszcze dużo, ale może ktoś z Was zdążył już poeksperymentować ze Spotify poprzez USB w X1 i może coś w tym zakresie napisać :)

Opublikowano

Miałem podobne dylematy, ale w końcu zdecydowałem się na 6NS, głównie ze względu na RTTI, które w Warszawie działa całkiem, całkiem (choć do Google Maps mu daleko).

Co do Spotify, to podstawowe pytanie - jaki żona ma telefon? Jeśli iPhone, to działa bez problemu. Ja mam Androida i mówiąc w dużym skrócie w 2017 roku Spotify na Androidzie działa tylko w BMW serii 7. U mnie skończyło się tym, że jeżdżę z moim podstawowym telefonem w kieszeni (sparowany po BT), a w podłokietniku jeździ podłączony przez snap-in iPhone 5S, który robi za odtwarzacz Spotify.

Ja bym się decydował na ten 6NS. U mnie różnica w cenie wychodziła coś ok 1-1,5k. Głównie zależało mi na tym, żeby mieć pełny support do connected drive, bo wierzę, że będą to rozwijać i któregoś pięknego dnia zadziała w F48 CarPlay/AndroidAuto ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W sumie sprawa się rozwiązała, bo od lipca 2017 w F48 wchodzi nowa opcja 6NW - czyli jeszcze bardziej rozbudowany 6NS z dodatkową funkcjonalnością bezprzewodowego ładowania.

Tak więc kolejny raz trzeba będzie "na wszelki wypadek zamówić" :wink: licząc na to, że kiedyś w końcu pojawi się opcja Apple CarPlay/Android Auto.

Jeśli chodzi o RTTI, to z 6NS nie ma nic wspólnego :)

6NS to funkcjonalność zestawu głośnomówiącego, nie ma związku z nawigacją.

Do RTTI wystarczy 6AK (ConnectedDrive Services), które w F48 są standardem. No i oczywiście jakaś navi (6UN lub 6UP).

Co do samego Spotify, zarówno dla mnie jak i dla żony jest to podstawowy sposób na muzykę w aucie.

W F11 i F20 udało mi się zmusić telefony do współpracy w tym zakresie i uzyskać pełną funkcjonalność (pisałem o tym kiedyś w jednym z wątków http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=103&t=269673&p=2131699p2131699)

Ale masz rację, w obu autach Spotify jest puszczane z iPhone, w przypadku Android faktycznie problemy są większe (w tym wypadku z reguły udaje się tylko uzyskać streaming Spotify do auta, ale całą obsługę serwisu - tzn. zmianę utworów, przechodzenie pomiędzy listami, etc. - kierowca zmuszony jest wykonywać z ekranu smartfona, a nie z iDrive).