Skocz do zawartości

X3 e83 - woda w bagażniku ( lewa strona )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Temat był podobny, ale chyba nie do końca. Dziś po przejechaniu prawie 500km zauważyłem, że po ponownym uruchomieniu samochodu nie działa mi wyświetlacz przedni. Po przeglądnięciu kilku postów okazało się, że może to być wina zalanego DVD w bagażniku i ... faktycznie DVD było mokre a pod nim na spodzie znajduję się już ładna warstwa wody.

Diagnoza z innych postów ( dla potomnych )

-- jeżeli masz szyberdach mogą być zatkane rynienki odprowadzające wodę

-- mogła odkleić się okładzina przy drzwiach, na styku z metalem i poprzez uszczelkę szyby wlewa się do samochodu

Moje pytanie to:

1)jak wyglądają te rynienki i odprowadzenie wody ? mam taki mały wężyk który biegnie razem z wiązką kabli i on faktycznie jest rozerwany ale on ma prześwit może 1mm - za mały chyba jak na coś co ma wodę odprowadzać ... ?

2) panorama u mnie odsuwa się tylko ta duża szyba, czy to normalne ( rocznik 2004 ) podobno mała szyba też się chowa ?

3) czy macie może gdzies zdjęcia jak odetkać te rynienki/odpływy od szyberdachu ?

Opublikowano

)jak wyglądają te rynienki i odprowadzenie wody ? mam taki mały wężyk który biegnie razem z wiązką kabli i on faktycznie jest rozerwany ale on ma prześwit może 1mm - za mały chyba jak na coś co ma wodę odprowadzać ... ?

2) panorama u mnie odsuwa się tylko ta duża szyba, czy to normalne ( rocznik 2004 ) podobno mała szyba też się chowa ?

3) czy macie może gdzies zdjęcia jak odetkać te rynienki/odpływy od szyberdachu ?

1. Rurki o srednicy ok. 12 mm, odpływ w okolicy nadkola

2. po odsunieciu dużej szyby spróbuj przytrzymać jeszcze raz przycisk otwierania - powinna się wtedy duża szyba wycofać do krawędzi małej; mała szyba nie przesuwa się w ogóle, jedynie uchyla

3. Jest gdzieś na Youtube przypychanie odpływów od e53 - a to taka sama panorama. Linka stalowa srednicy 2-3 mm wystarczy do udrożnienia

A ten wężyk przy zawiasie klapy to pewnie sptyskiwacz

Opublikowano

@datajan dzięki za odpowiedz. Jutro będę sprawdzał wszystko na spokojnie. Być może faktycznie to wężyk od spryskiwacza pękł i on spowodował wyciek.

===================

Aktualizacja:

Okazało się, że pękł wężyk od spryskiwacza akurat nad jednostką DVD z nawigacją :( ... i teraz ekran czasem przedni czasem się świeci a czasem nie, otwierałem jadnostkę z napędem, niby nie było nigdzie śladu wody, kilka razy działo poprawnie i znów nic, czarny ekran.