Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Pytanie nr. 1 głównie do posiadaczy jednostek N43. Czy ktoś z was przeprowadzał aktualizację softu tego silnika? Jeśli tak to czy faktycznie zmienia to charakterystykę i kulturę pracy tego motoru na lepszą? Moje auto jest z 07/2008r i myślę że taki zabieg mu nie zaszkodzi. Czy istnieje jakieś ryzyko że taka aktualizacja może coś uszkodzić itp itd...? Przyznam że niestety z takimi negatywnymi opiniami też się spotkałem. I pytanie nr. 2 "Nox Delete" dwa lata temu miałem wymienianą sondę nox na nową. Niestety znów błędy z NOX powróciły i tym razem chodzi mi po głowie usunięcie tego cholerstwa. Oczywiście najpierw chce zrobić aktualizację DME a dopiero później usunąć NOX. Jeśli się na to zdecyduje to zrobić to tylko komputerowo, czy należy również pozbyć się go fizycznie? Z góry dziękuję za informację i sugestie.

Pozdro :cool2:

PauloX5
Opublikowano

witaj

odp. 1

tak zmienia to na plus charakterystykę silnika

jak robisz to u fachowca to nic się nie stanie (zawsze jest ryzyko ale fachowiec potrafi postawić sterownik na nowo)

odp. 2

usuwanie tylko komputerowo

nox wytrzymuje tak gdzieś 1-2 lata nowy, niestety

nox można spokojnie usunąć i spokój na zawsze - niestety nikt nie opisał co dzieje się z katalizatorem po takim zabiegu

ja aktualnie będę reklamował, kupiłem nowego i po ponad roku coś z nim nie tak, a zakup był jako nowy więc aso ma to diagnozować (2 lata gwarancji na część)

Opublikowano (edytowane)

U mnie NOX padł dosłownie kilka dni po okresie gwarancyjnym :duh:

Pierwszą wymianę Sondy NOX miałem za Free w ramach gwarancji dealerskiej, gdyby nie to pewnie od razu myślałbym o usunięciu tego czegoś.

Nawet ASO co prawda nieoficjalnie twierdzi że zakup nowej sondy to wywalenie 400€ w błoto, mówią że można tak jeździć i nie powinno mieć to żadnego negatywnego wpływu.

(ponoć takie wnioski z własnych autopsji i obserwacji klientów) Ile w tym prawdy ciężko powiedzieć...

W zeszły piątek przechodziłem przegląd techniczny w ramach którego w Belgii robi się również test smog, auto zaliczyło go normalnie z padniętym Nox'em więc daje to zielone światło na jego usunięcie.

Ppatryk czy mógłbyś zerknąć w wolnym czasie na mój inny wątek?

Oto link :arrow: viewtopic.php?f=70&t=319694

Edytowane przez Paweł E92 320i Belgium
PauloX5
Opublikowano

Wplyw to bedzie mialo taki ze kata sie zapcha i prawodpodobnie za jakis czas, albo poadnie albo czastki siarki beda przez ten kata "wypadac".

Wiec pewnie za jakis czas moze sie okazac, ze samochod nie przejdzie juz testow "smogowych".

Opublikowano
Wplyw to bedzie mialo taki ze kata sie zapcha i prawodpodobnie za jakis czas, albo poadnie albo czastki siarki beda przez ten kata "wypadac".

Wiec pewnie za jakis czas moze sie okazac, ze samochod nie przejdzie juz testow "smogowych".

Czyli co zamiast usuwać, lepiej kupić nową sondę NOX i po prostu pogodzić się z tym że najprawdopodobniej znów padnie za +- 2 lata?

A może po prostu to olać i dalej tak jeździć? Nieoficjalnie pewien człowiek z ASO właśnie tak mi radził.

Znajmy który posiada E93 325i N53 twierdzi że kupił już swoje BMW z wywalonym (komputerowo) NOX'em.

Posiada je od ponad roku i twierdzi że nic się nie dzieje, test smog też zalicza bez problemu.

PauloX5
Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to wiem jak bardzo to boli bo bylem w tej samej sytuacji...

Ja kupilem uzywke i po 4, ktora wyslal mi sprzedawca bledy sie nie pokazuja.

Co do samego wyciecia/kupna nowej... To tez zalezy ile jezdzisz z tego co sie orientuje spalanie bedziesz mial okolo 1l wieksze bez noxa na 100 km.

Srednia cena benzyny 4.5 zl

Cena noxa: 1800

Wiec musilabys przejechac ~ 40 000 km, aby Ci sie "zwrocilo".

Opublikowano
Szczerze powiedziawszy to wiem jak bardzo to boli bo bylem w tej samej sytuacji...

Ja kupilem uzywke i po 4, ktora wyslal mi sprzedawca bledy sie nie pokazuja.

Co do samego wyciecia/kupna nowej... To tez zalezy ile jezdzisz z tego co sie orientuje spalanie bedziesz mial okolo 1l wieksze bez noxa na 100 km.

Srednia cena benzyny 4.5 zl

Cena noxa: 1800

Wiec musilabys przejechac ~ 40 000 km, aby Ci sie "zwrocilo".

Rocznie robię około 10-12 tys km, jest to drugie auto w domu posiadam je już 3 lata i mam zamiar posiadać już tylko maksymalnie do wiosny 2018 ponieważ planuje kupno następcy F32 420/428i. Inwestycja w nową sondę w takim wypadku jest raczej bezsensowna. Koszt nowej sondy u mnie to plus minus 400€ stąd decyzja o usunięciu NOX przynajmniej komputerowo. Najprawdopodobniej zrobię to w maju a kwotę 400€ wolę przeznaczyć na jakiś detaling przed sprzedażą.

PauloX5