Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem e 46 320D Sedan w grudniu 2016 i była w niej nie sprawna klima. Byłem dziś aby ją napełnić, ponieważ to był pierwszy krok żeby ją uruchomić. Po napełnieniu mechanik poprosił abym włączył silnik i klimatyzacje, aby maszyna wykonała test wydajności klimatyzacji. Po chwili ciśnienie w układzie spowodowało pęknięcie rurki klimatyzacji. Serwisant stwierdził, ze to wina tego iż wentylator się nie uruchomił. Proszę o pomoc bo po uruchomieniu klimy sprężarka działała, a czy wentylator działa to już nie potrafię powiedzieć, ponieważ długo ta klima nie pracowała :/

Opublikowano
Trochę naczytałem w tym temacie, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Mam wentylator elektryczny z roletami za chłodnicą. Podłączyłem dziś inpe i wentylator działał kiedy uruchomiłem go z komputera. Nigdy nie słyszałem podczas pracy silnika, aby wentylator chłodził, ale temperatura też zawsze była w normie. Ktoś coś podpowie? Musze wymienić te rurke klimy pomiędzy osuszaczem i parownikiem i może od nowa nabić klimatyzacje i wtedy próbować, ale nie chciałbym po raz kolejny uszkodzić układu zbyt wysokim ciśnieniem
Opublikowano
ale nie chciałbym po raz kolejny uszkodzić układu zbyt wysokim ciśnieniem
.

Po nabiciu klimy i uruchomieniu jej,wystarczy obserwować zegary na maszynie do nabijania.

Pilnować,by na wysokim ciśnieniu (czerwonym przewodzie) nie przekraczało ok 25 barów.To własnie wentylator jest odpowiedzialny za obniżenie temperatury,a tym samym i ciśnienia w układzie klimy.Zwróć uwagę czy pracuje(nie musi pracować od razu ,po włączeniu klimy)

Opublikowano
A po za tym jest w układzie czujnik który wyłącza sprężarkę jak wzrośnie za dużo ciśnienia rurka mogła być nadłamana,
Opublikowano
A po za tym jest w układzie czujnik który wyłącza sprężarkę jak wzrośnie za dużo ciśnienia rurka mogła być nadłamana,

Czujnik nie wyłączy klimy,ale jest zawór bezpieczeństwa umieszczony na kompresorze klimy ,który otwiera się przy 32 barach.

Opublikowano
Dziękuję Panowie za szybką odpowiedź. Wymienię rurkę i pojadę nabić klime. Rurka pękła w miejscu styku rurki z krawędzią osłonki termicznej więc możliwe, że zwyczajnie się tam przetarła. Czy czujnik Auc może mieć wpływ na działanie wentylatora? Bo nie napisałem że miałem błąd 30 - zwarcie do masy w tym czujniku. Ostatnio go przeczyściłem i błędu nie było widać ponownie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
On nie ma wpływu na pracę wentylatora.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Temat rozwiązany.

Wczoraj wymieniłem uszkodzoną rurkę i dzisiaj napełniłem w serwisie klimatyzacje. Wentylator po maks 10 sekundach ruszył. Przy ciśnieniu ok 10 Bar i takie utrzymywał. Pytanie dlaczego wtedy ciśnienie urosło do ponad 20 Bar. Może jakoś wzbudziłem wentylator przez inpe. W każdym bądź razie. Klimatyzacja działa. Pozdrawiam i dziękuje za wkład w ten wątek.