Skocz do zawartości

Rozmiary opon na kolach: ten sam rozmiar na obu osiach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy w samochodzie musza byc na osiach przedniej i tylnej zalozone opony tych samych rozmiarow ? O rozmiar mi chodzi nie o bieznik ! W nowym kupionym Hyundaiu coupe mam na przodzie 225/45R18 a na tyle 245/45R18 - wiec wieksze. Jak to zobaczylem to zajrzalem do Fahrzeugbriefu swojej beemki i ustalilem, ze powinienem miec na przodzie 185/65R15 a na tyle 205/60R15 . Tak napisali w Bayerische Motoren Werke i postawili urzedowa pieczec. Co wy na to?
Opublikowano

Witam

Po pierwsze to nie musi byc taki sam rozmiar z przodu i z tylu samochodu, po drugie to w briefie te rozmiary to sa na zimowe i na wielosezonowe opony podane a po trzecie to "Bayern Motor Werke";)

Pozdrawiam
Opublikowano
Zgoda tylko na pierwsze o rozmiarach opon - czy tak mozna?! Ale reszta to kicha - mam przed soba pieczatke i stoi jak byk - Bayerische itd. a przy kolach jest napisane vorn - po polsku z przodu, hinten - z tylu i podane rozmiary. Napisano jeszcze oder - czyli albo i wlasnie o to albo mi chodzi. Czy takie same na przod i tyl i "albo" na przod i tyl. Konkretnie !
Opublikowano
Witam

Po pierwsze to nie musi byc taki sam rozmiar z przodu i z tylu samochodu, po drugie to w briefie te rozmiary to sa na zimowe i na wielosezonowe opony podane a po trzecie to "Bayern Motor Werke";)

Własnie że kolego mylisz sie poprawnie to jest Bayerische Motoren Werke :mrgreen:

www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
No i jak z tymi rozmiarami opon na osiach? Czy musza byc takie same rozmiary, czy ktos jezdzi na roznych, czy mozna miec na przodzie mniejsze opony niz na tyle, a jezeli tak to o ile mniejsze i co z ustawieniem swiatel itp.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Witaj

Możesz spoko mieć różne rozmiary - oczywiście w rozmiarach dopuszczonych przez producenta .

Standartowo też trzeba wziąć pod uwagę rozmiar felgi .Na felgę o określonej szerokości nie wejdzie szersza opona niż ....

Jeśli felgi nie są fabryczne - tylko dokupione przez poprzedniego właściciela - przód i tył może się różnić szerokością .

W briefie możesz mieć wsteplowany rozmiar ale nie do tej felgi którą masz na aucie w tej chwili bo sprzedający zdjął je z auta przed sprzedażą a zostawił Ci standartowe .

Posprawdzaj to sobie u oponiarza - on ma lepszą wiedzę na ten temat niż 3/4 forumowiczów :cool2: .

W Niemczech każda zmiana powinna mieć adnotację w briefie ( czy to bedzie tuning , czy montaż blokady kradzieżowej czy założenie nowych felg )

Sprawdź także co mówi instrukcja pojazdu a nie tylko brief.

Zwykle w pojazdach sportowych np. Porsche opony z tyłu mają większy rozmiar ( nie wysokość a szerokość ) , w Smarcie jest identiko ale fabrycznie w BMW w standartowych modelach niezdarza się to często.

Nie da się autorytatywnie odpowiedzieć na Twoje pytanie - nie wiadomo jakim modelem jeździsz , nie wiadomo jaki jest rozmiar Twoich felg .

Moim zdaniem podane 185 jest szerokością minimalną a 205 szerokością maksymalną opony jaką możesz założyć .

Zamieszałem Ci ale myślę , że dojdziesz dzieki tym dodatkowym info szybciej do prawdy o swoich oponach

Sie ma :D

MarioBigRed

Opublikowano

WItam

...stoi jak byk - Bayerische itd.

Spoko. U mnie tez tak jest. W polu nr 2 w briefie jest "Beyer. Mot. Werke" ale teraz widze ze to tylko skot. Przegladalem przed rejestracja ze sto razy i tak mi utkwilo w pamieci. :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :D :D :D

Pozdrawiam
Opublikowano
MarioBigRed - No to chyba tego nigdy nie ustalimy, poniewaz mnie wlasnie chodzi o wielkosci opon nie felg. Konkretnie o srednice calego kola. Czy dopuszczalne sa w Polsce rozne rozmiary kol, na przodzie mniejsze, a na tyle wieksze. Tak mam w fabrycznie nowym hyundaiu coupe na felgach 18' z przodu 225/45, z tylu 245/45 i jest to zgodne z wyposazeniem producenta. Stad moje pytanie, czy w BMW E 36 comact 95r. lub na inne modele mozna zalozyc na przod 195/15, a na tyl 205/15 na felgach 15' - kola tylne sa wieksze w srednicy i tylko o to mi chodzi. Ty piszesz o takim dobraniu wielkosci opon, zeby srednica kol byla taka sama. Np w USA robia tak, ze tyl stoi bardzo wysoko, a przod przy ziemi na malych kolkach - genialnie to wyglada, nowa moda w coupe. A oponiarze to nic nie wiedza, wiedza tylko ile kasy brac za usluge! Gdzie im tam do matematyki tym bardziej do geometrii ! Pozdro Jacek.