Skocz do zawartości

[325ci] Miekki i slaby hamulec blad czujnika DSC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam drogich forumowiczów

Od nie dawna posiadam E46 325ci . Od tygodnia zaczął mięknąć oraz słabo działać hamulec oraz wyłącza się DSC. Włączają się kontrolki hamulca ręcznego oraz DSC. Hamulec jest bardzo ale to bardzo słaby . Trakcja nie działa. Oczywiście przycisk DSC nie reaguje. Po podłączeniu do komputera wyskakuje błąd czujnika ciśnienia DSC . Czujniki zostały wymienione, hamulce odpowietrzone i zmieniony olej hamulcowy. Jednak problem nadal istnieje. Zanim napisałem temat szukałem w czym może być problem i nie którzy pisali ze geometria kół również może to powodować. Dla pewności została ustawiona prawidłowo. Błąd się włącza i wyłącza . Nie ma na to reguły . Nie raz po pierwszym ponownym odpaleniu, a nie raz 10 . Problem nie istnieje ciągle. Zaznaczam że gdy odłączę całą kostkę wychodzącą ze ??sterownika abs?? (obok pompy hamulcowej) choinka kontrolek się pali ale hamulec działa o wiele lepiej. Co wymieniać dalej sterownik abs?

W wiekszosci podobnych przypadków nikt nie wspomina o słabnąym hamulcu.

Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano

Nie . Tylko ten jednen . Tez się nad tym zastanaiwałem czy to nie pompa. Jednak wydalo mi sie ze wtedy bez przerwy by sie palil blad i byl problem. Mam druga pompe. Czy musi miec taki sam kod? Czy da rade zaadoptowac kazda i czy jest to konieczne? Zaczene od pompy. Druga pompa jest rowniez z czujnikami DSC poeniwaz widzialem rowniez bez!

Dzieki za odp

Opublikowano
Tutaj chyba ktoś bardziej doświadczony będzie Ci musiał odpowiedzieć. Nie wiem na ile swobodnie można dobierać te części. Ogólnie to dotknął Cie rzadki, jeśli nie bezprecedensowy przypadek :shock:
Opublikowano

Z tego co napisałeś można wywnioskować,że nie czujnik jest problemem,a raczej pompa.Gdy pompa ma niskie ciśnienie,to będzie błąd czujnika.

Pompę dosyć łatwo można sprawdzić.Czujnik nie miał by wpływu na słabe hamulce.