Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Podczas gwaltownego przyspieszania samochodem I kreceniu silnika wysoko tz pod czerwone pole w czasie zmieniam z 3 na 4 bieg potrafi zapalic sie check engine I komputer wylacza jeden cylinder po zgaszeniu I ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy ale na komputerze pokazuje wypadanie zaplonu 6 cylinder zmiana swiec oraz zamiana cewek miejscami nic nie dalo dalej 6 cylinder na mniejszych biegach tego nie ma tylko 4 albo 5 gdy podchodze pod v max dodam ze na zimnym silniku sanochod jest delikatnie mocniejszy bardzo prosze o pomoc

Opublikowano
Tak silnik ogulnie przed wlozeniem przeszedl kapitalny remont pierscienie panewki planowanie glowicy wymiana uszczelniaczy zaworowych uszczelka pod glowice oraz klawiature
Opublikowano
Docierali też gniazda zaworowe? Powodów może być mnóstwo czujniki wałków, wału, odma, świece, przepływa, sondy, uszczelki kol. ssącego, disa, wtryski. możesz je podmienić miejscami , kompresja ,czujniki temperatury płynu,filtr paliwa z regulatorem , lewe powietrze ,krokowiec przepustnica, kolektor wydechowy, dobrze by było poobserwować parametry w trakcie jazdy czy coś nie świruje. Prawdopodobne są lambdy, kompresja, lub wtrysk. Ewentualnie jeszcze przewody do cewki 6 cylindra.
Opublikowano
Kol ssacy wymieniony disa I przeplywka swiece odma tez innych bledow na kompie nie ma a czy zawory byly docierane to nw ale sadze ze skladanie silnika odbylo sie fachowo
Opublikowano
Jeśli wszystkie te rzeczy co wymieniłem są sprawne na myśl przychodzą mi jeszcze jakieś wibracje silnika, np kiedyś spotkałem się z uszkodzoną łopatką od wentylatora przez co powodowała drgania i wyłapywał to czujnik spalania stukowego. Oprócz wentylatora drgania mogą powodować inne rzeczy typu tłumik drgań skrętnych, poduszki, Alternator i parę innych, może jak krecisz tak wysoko coś wibruje przez co odcina zapłon na tym 6 cylindrze,
  • 5 lat później...
  • 11 miesięcy temu...