Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jak w temacie brzdękło i zgasła po próbie odpalenia - ciężko ale jeszcze odpaliła kulała i zgasła.

Zostawiłem to, bo już mi się nie chciało nic dłubać. Na drugi dzień z myślą, że i tak już silnik do przekładki odpaliłem ją pokichała i zgasła. Sprawdziłem rozrząd na znakach i przy prawidłowym ustawieniu wałków (pierwsze krzywki ładnie zgrane) a na zamachu OT przestawione o 12-13 zębów (tych na obwodzie koła zamachowego) na lewo od wyznacznika na bloku :shock: biorąc pod uwagę, że silnik kręci się w prawą stronę :) to zrobił grubo ponad 250 stopni i że jeszcze jest w stanie ledwo ale jednak odpalić :shock:

Przy obracaniu silnika kluczem o dziwo nic nie koliduje, nie puka ale kręci się jak na moje oko za lekko (w fazie sprężania czuć lekki opór co prawda)

Teraz pozostaje pytanie:

1. czy od razu wszystko dostało takiego strzała (pogięte zawory, dziury w tłokach itp. itd.), że teraz nawet nie ma żadnej kolizji ani zgrzytów przy obracaniu ręcznie hmm

2. czy jakimś cudem po ustawieniu ponownie rozrządu... zadziała :) to chyba będzie cud hehe - ponoć nadzieja matką głupich ale muszę spróbować choćby eksperymentalnie :D

Może miał ktoś kiedyś z czymś takim do czynienia i będzie w stanie coś mądrego podpowiedzieć? będę wdzięczny :D

Jeśli się narobiło bigosu i będzie trzeba sporo gotówki upakować w to ustrojstwo, będę prawdopodobnie zmieniał piec na m62b44 jeśli macie jakieś namiary na coś sensownego, bądź jest ktoś kto się zajmuje tymi sprawami na forum, proszę o namiar.

Sam sobie robiłem swapa w e30 z m20b25 na m30b35 i mam pojęcie ile czasu na to potrzeba a tego mi raczej na co dzień brakuje więc czekam na jakieś info

Pozdrawiam

Opublikowano

Generalnie przy skrzywieniu zaworów nie ma prawa odpalić.

Jeżeli faktycznie na tyle przeskoczył, że można podjąć próbę wymiany i ustawienia rozrządu to czemu nie. I tak rozrząd zostanie do "nowego silnika"

Przydała by się też kamera inspekcyjna, żeby zerknąć na tłoki.