Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jako mniej lub bardziej szczęśliwy ostatnio nabytego BMW chciałbym poprosić o kolejną poradę.

Podczas zakupu auta bardziej zwróciłem uwagę na jego stan mechaniczny i lakierniczo-blacharski, niż na to czy w elementach wyposażenia wszystko działa.

Moja nowa usterka polega na elektryce a mianowicie przewodach w klapie i bagażniku.

-nie działa wycieraczka / nie słychać pracy silniczka

-nie działa spryskiwacz / nie słychać pracy pompki

-nie działa światło hamulca w listwie klapy (ta u góry)

-nie działa oświetlenie bagażnika w środku (po obydwu stronach)

-działa zamek otwierający klapę

-działa zamek otwierający szybę

-działa podświetlanie tablicy-słabo i czasem miga prawa lapka

moje pytanie, gdzie zacząć szukać usterki ?

mimo że, jestem laikiem to wydaje mi się iż, manetka odpada i przewody w klapie przy górnych zawiasach na tym etapie odpadają skoro nie działa oświetlenie bagażnika.

z góry dzięki!

Opublikowano

po pierwsze bezpieczniki obejrzyj.

po drugie obejrzyj te gumowe osłonki przewodów, możesz mieć tam porwane kable.

po trzecie np. oświetlenie bagażnika może zarówki spalone ?

nie lepiej najpierw zajrzeć z miernikiem niż pytać o takie rzeczy na forum ?

bierzesz miernik i patrzysz czy prąd dochodzi do silniczka, do światełek w bagazniku.

Zbiornik spryskiwaczy i pompkę masz w prawym boczku w bagażniku, moze warto zajrzeć i sprawdzić co się dzieje.

Przez forum nie zajrzymy za Ciebie.

szukam
Opublikowano

witam

bezpieczniki są nietknięte, gumowe osłony trzeba ciąć żeby sprawdzić w nich przewody (?) z resztą gdyby były popękane i odsłonięte to robiłyby zwarcie (?)

chodziło mi bardziej o jakiś przekaźnik, który jest ukryty gdzieś w bagażniku z którego wychodzą wiązki do klapy i do podświetlenia bagażnika

Opublikowano

dumaj dalej zamiast po prostu sprawdzić.

Idz do auta i po prostu popatrz, weź miernik czy inną kontrolkę i popatrz czy jest prąd jak włączysz daną funkcję. Rozbierz co trzeba. Nie naprawisz tego w minute i wszystkiego naraz. Najpierw znajdz czemu nie działa.

szukam
Opublikowano

Witam

jak tylko znajdę dłuższą chwilę do zajrzę dogłębnie i na spokojnie.

Może mieć związek otwierająca się szyba wsteczna przy okazji w/w usterki ?

Opublikowano

jak się robi zwarcie na kablach to Ci otwiera tylną szybę.

Tam jest taki plastik który chowa różne rzeczy, miedzy szybą a klapa, 2 takie gumowe peszle w których są kable. Obejrzyj jak to wszystko tam wygląda.

szukam
Opublikowano
na poczatku nie tnij, można je odchylić mocno i obejrzeć, one są na wcisk w blache wsadzone, mają takie stopki gumowe, normalnie wyciągnij tam gdzie wchodzi w blache.
szukam