Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy i mam pytanie odnosnie bmw e36 is kupilem ja niedawno i niechciala jechac przy dodaniu gazu dusila sie teraz robi podobnie kable , swiece wymienione , auto wogle praktycznie nie przyspiesza czym to moze byc spowodowane? silnik sprawny 100% odpala bez problemu wszystko posprawdzane komp pokazal tylko zla sonde i odpowietrzenie zbiornika z gory dzieki za kazde info

Pozdrawiam

Opublikowano
(...) komp pokazal tylko zla sonde (...)

Zdechła sonda lambda w zupełności wystarczy, żeby is nie chciał jechać.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Przypuszczam, że czujnik tlenu (czyli sama sonda wkręcana w wydech) może być identyczny w większości modeli BMW z tego okresu.

Ale sonda od zwykłej 318i raczej nie przypasuje, bo długość kabli jest inna.

Jeśli dobrze pamiętam, waha się w granicach 37...53 cm), ze względu na odmienne umiejscowienie lambdy w wydechu, w różnych rocznikach tego samego modelu :!: :shock:

Unikałbym jak ognia cięcia kabli i ponownego ich łączenia. Lambda jest zbyt odpowiedzialnym czujnikiem, żeby ryzykować niezawodność jej przyłączy.

Sprawdź w Realoem, wklepując VIN, którą sondę powinna mieć twoja E36.

Miałem kiedyś na zapas 4-kablową, używaną, sprawną sondę lamdba do E30 316i. Ale okazało się, że pasuje do E36 318i, właśnie ze względu na inną długość kabli. No i poszła na Allegro za 20 PLN.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
no wlasnie dzisiaj podlaczylem ta sonde ale nic sie nie zmienilo tak fakt sa w niej dluzsze kable ale podeszla bez problemu tylko ze nic sie nie zmienilo? moze to byc wina tego ze jest to inna sonda moze trzeba ja jakos wprowadzic? auto przy silnym dodaniu gazu zadusza sie i strzela :(