Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar zamontować światła dzienne philips lub osram gdzie można się wpiąć z plusem (+) do automatu zalecają aby plus był podpięty do kabla na którym pojawia się napięcie po włożeniu, przekręceniu kluczyka.

Ewentualnie plus od akumulatora pod maską jest wyprowadzony.

Podobno serwis doposaża e90 w drl philipsa tylko gdzie się wpina?

Pozdrawiam

Wiechu

Opublikowano
Podpowiem Ci bo na forum tego nie znajdziesz, bo każdy temat o światłach dziennych kończy się na kodowaniu świateł drogowych w tą funkcję. . Zakładam, że masz trzy piny: 1 - plus po zapłonie, 2 - masa, 3 - plus wyłączający światła dzienne po włączeniu reflektorów seryjnych. 1 - włączasz w dużym pudełku z bezpiecznikami pod maską, przy podszybiu po prawej stronie samochodu, w tej skrzynce znajdziesz plus miernikiem, tam tez możesz schować cały moduł od DRL, 2 - na karoserie, 3 - musisz wpiąć się w kabel idący do tylnej lampy pozycyjnej (w przedniej nie znajdziesz odpowiedniego), kabel ten idzie wraz z dwudziestoma innymi przez lewy próg spod kokpitu. Musisz rozebrać lewy próg ; kolor kabla znajdziesz w lampie tylnej i wyszukasz sobie w tej wiązce..Ogólnie pracy jest tak na 4-5 godzin jeśli robisz to i pierwszy raz.
Opublikowano

Dziękuje jartechnology bardzo mi pomogłeś :) będe robił dokładnie pierwszy raz na spokojnie do celu :)

jeszcze pytanie czy po podłączeniu plusa pod ten bolec do ładowania aku pod maską też by zadziałało?

Pozdrawiam

Wiechu

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

ciepło się zrobiło miałem zamiar zacząć montaż dziennych ledow ale utknąłem w puszcze z komputerem jest milion kabli te które przejrzałem dostają zasilanie już po otwarciu auta z pilota, zasilanie jest nadal rowniez po zamknięciu auta, czy ktoś może się orientuje czy znajdę tam przewód na którym dopiero pojawia się zasilanie po włączeniu zapłonu? Proszę o wskazówkę poniżej zdjęcie rzeczonej puszki :) Mam nadzieje ze jednak jest gdzieś tam przewód z zasilaniem po zapłonie.

nVeRzM

Pozdrawiam

Wiechu

Opublikowano
hej, tak znajdziesz. Ja znalazłem. Były 2 lub przynajmniej 3 takie kable. Wepnij się w nie tak aby nie ominąć bezpiecznika. W tej puszce jest dość miejsca aby schować cały moduł świateł DRL
Opublikowano
jartechnology możesz mnie naprowadzić mniej więcej które to kable cienki czy gruby jaki kolor próbowałem probówka i każdy który sprawdziłem miał zasilanie już po otwarciu auta, nie chciałem zrobić zwarcia bo przy szukaniu zasiliłem silniczki od ustawień reflektorów :D szukałem jakiegoś schematu ale nic takiego nie znalazłem :) z góry dziękuje :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W Renault była taka zasada że:

- czerwony - stały plus

- zółty - plus po zapłonie

- czarny - masa

Moze tu jest podobnie.